fbpx

Curtea Europeană a Drepturilor Omului condamnă Turcia pentru „videoclipul cu sărutul” al unei actrițe celebre

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Turcia pentru că nu a protejat viața privată a unei actrițe turcești proeminente, care a fost filmată în secret sărutând o altă celebritate acasă la ea, într-un film difuzat la televizor.

Actrița de cinema și telenovele turce Berrak Tüzünataç, în vârstă de 38 de ani, a câștigat dosarul maraton la CEDO din Strasbourg, care a decis că Turcia a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, renunțând la plângerile sale juridice interne.

Actrița a reacționat la știri online spunând că „dreptatea își găsește cumva locul, chiar dacă este târziu, această veste mi-a dat speranță și mi-a reînnoit speranța. Dacă credem în ceva, nu trebuie să renunțăm.”

În 2010, Tüzünataç a intentat un proces în Turcia împotriva companiei-mamă a unui canal de televiziune turc care o filmase „sărutând” o altă celebritate turcă „pe terasa” de acasă. Ea a spus că a fost filmată fără știrea ei, încălcându-și dreptul la viață privată, dar tribunalul regional din Istanbul în 2013 i-a respins cererea pe motiv că a fost filmată de pe stradă și că nu a avut loc nicio intruziune în casa ei. Decizia sa a fost apoi menținută atât de Curtea de Casație a Turciei, cât și de Curtea Constituțională.

CEDO l-a numit pe actorul implicat ca o figură proeminentă cu inițialele SG. Presa turcă a raportat pe scară largă că el este Sahan Gokbakar, una dintre cele mai faimoase chipuri de ecran din țară și vedetă a filmelor de benzi desenate de succes.

În hotărârea sa, CEDO a spus că, în ciuda faimei lor, „viața amoroasă a unei persoane este în principiu de natură strict privată”, în timp ce videoclipul în cauză „pare să fi avut unicul scop de a satisface curiozitatea unui anumit public”. Acesta a spus că, deoarece reportajele nu au respectat „standardele jurnalismului responsabil”, instanțele interne din Turcia „ar fi trebuit să dea dovadă de o mai mare rigoare atunci când cântăresc diferitele interese implicate”.

Acesta a decis că Turcia a încălcat articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care consacră respectul pentru viața privată a unei persoane.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.