fbpx
silver fork and knife on plate

Gospodăriile din întreaga Europă se luptă să plătească facturile pe măsură ce criza costului vieții crește

A început cu energia, dar o criză a costului vieții s-a extins acum în toate sectoarele și afectează toată Europa.

Problema are multe componente, dar cea care îi preocupă cel mai mult pe liderii politici și afectează cel mai mult gospodăriile este inflația prețurilor la alimente.

În februarie, prețurile la gaze din Europa au scăzut la cel mai mic nivel din aproape 18 luni, cu toate acestea, prețurile la alimente își continuă tendința ascendentă.

„Când vorbim despre prețurile energiei versus costul alimentelor, există un efect de „întârziere” pe care trebuie să îl luăm în considerare”, explică Rick De Oliveira, analist energetic la TELF AG. „Aceste prețuri mai mici ale energiei pe care le avem în acest moment trebuie să se traducă în costuri mai mici ale producției de alimente, pentru ca noi să vedem prețul (diferența).”

„De exemplu, prețurile pe care le vedem astăzi la supermarketuri – se reflectă asupra prețurilor la energie în urmă cu șase luni, când hrana a fost produsă. Deci, credem că vom vedea o scădere a prețurilor la alimente doar în aproximativ 6 luni dacă prețurile la energie se stabilizează”.

În ianuarie, prețurile alimentelor în Uniunea Europeană au crescut cu o medie de 18,4% față de un an în urmă.

Ungaria a devenit „campioana” creșterii prețurilor la alimente (48,2%), urmată de Lituania (32%) și apoi Slovacia (28,6%).

Cele mai mici creșteri de preț au fost înregistrate în Elveția (5,8%) și Cipru (10,3%).

„Credem că încrederea consumatorilor se va îmbunătăți cu siguranță spre sfârșitul anului 2023, dar va dura mult mai mult pentru a rezolva criza costului vieții”, a prezis De Oliveira.

Impactul crizei costului vieții este cea mai serioasă amenințare pentru comunitatea globală, conform Raportului de risc 2023 al Forumului Economic Mondial.

Prețurile alimentelor cresc, crește insecuritatea alimentară și cresc tensiunile sociale. De asemenea, ele încordează bugetele guvernelor care se luptă cu creșterea facturilor la importurile de alimente și cu capacitatea redusă de a finanța protecție socială suplimentară pentru cei mai vulnerabili.

Desigur, războiul din Ucraina a contribuit și el la problemă. Invazia Rusiei a dus la un nivel record prețul cerealelor și al altor produse de bază.

Creșterile ratelor dobânzilor au atenuat presiunile prețurilor, dar observatorii spun că vremea, războiul și costurile materialelor ar putea menține prețurile alimentelor ridicate pentru mai mult timp.

Criza a dus la proteste de stradă în multe țări europene și la greve în altele, cum ar fi Marea Britanie, unde lucrătorii din sectorul public sunt în conflict cu guvernul în privința salariilor și a condițiilor de muncă.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.