Turcia derulează studii pentru patru zone maritime pe care intenționează să le declare „zone de energie eoliană offshore”, în cadrul mecanismului de sprijin YEKA.
La aproape cinci ani de la anularea unei licitații pentru 1,2 GW, Turcia a relansat o inițiativă pentru primele sale parcuri eoliene offshore. Ministerul Energiei și Resurselor Naturale a declarat patru zone din nord-vest drept zone potențiale pentru astfel de instalații.
Sunt efectuate studii cuprinzătoare chiar în largul coastei Mării Marmara la Bandırma (1.111 kilometri pătrați), Gelibolu (cunoscut și sub numele de Gallipoli) – 75,6 și Karabiga (410) și o zonă la nord, sud și vest a insulei. Bozcaada, sau Tenedos, în Marea Egee (299 de kilometri pătrați), potrivit anunțului.
Planul este de a le include în schema Zonei Resurse de Energie Regenerabilă (YEKA), prin care s-au desfășurat mai multe runde de licitații pentru proiecte de energie regenerabilă la scară de utilitate începând cu 2017. Ministerul a ales, de asemenea, șase locații posibile pentru parcuri eoliene onshore din provincia Konya. și trei în Sivas, precum și două locații în Çorum și Şanlıurfa pentru parcuri solare.
Cooperare în curs cu Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită
Turcia și Emiratele Arabe Unite au încheiat luna trecută un șir de acorduri pentru sectorul energetic, în valoare totală de 29,7 miliarde USD, inclusiv energia eoliană offshore. În plus, ministrul Energiei și Resurselor Naturale, Alparslan Bayraktar, a declarat recent că Arabia Saudită este interesată de un proiect de energie regenerabilă de 4 GW până la 5 GW.
Scopul guvernului este să adauge 3,5 GW de capacitate fotovoltaică și 1,5 GW de energie eoliană în fiecare an până în 2035, inclusiv un total de 5 GW de energie eoliană offshore, a subliniat el.
Turcia are un potențial de energie eoliană offshore de până la 75 GW
Turcia are o capacitate de energie eoliană de peste 12 GW, comparativ cu 105 GW în total pentru producția de energie electrică. Energiile regenerabile reprezintă 55% și obiectivul este de a ajunge la 65% până în 2035.
Nord-vestul Mării Egee are cel mai mare potențial eolian offshore – până la 6 GW pentru turbinele cu fund fix și 19 GW pentru mașinile plutitoare, potrivit unor estimări. Se spune că potențialul total este de 75 GW.
Sursa: Balkan Green Energy News