fbpx
wind turbine surrounded by grass

Parcurile eoliene: de ce se tem ecologiștii?

Germania se bazează pe energia eoliană pentru a înlocui combustibilii fosili. Dar criticii afirmă că în pofida investiilor masive din acest domeniu se trece cu vederea o altă criză ecologică.

Oamenii îl numesc „Castelul Frumoasei din Pădurea Adormită”. Stând pe un deal aflat în mijlocul Reinhardswald, o veche cetate despre care lumea susține că a reprezentat sursa de inspirație pentru multe dintre poveștile Fraților Grimm, Sababurg este un încântător castel de secol XIV cunoscut pentru grădinile sale magnigfice de trandafiri și pentru turnurile sale.

Dar ne aflăm aici nu pentru a vedea povestea Frumoasei sau castelul ei aflat în statul german Hesse. În fapt, stăm cu spatele la el. Ralf Paschold, un antreprenor în energia eoliană, ne arată în depărtare o culme acoperită cu arbori. „În următorii 30 de ani voi produce aici energie”.

Paschold, care este chiar din zonă, a construit parcuri eoliene în Canada, Franța și în alte părți ale Germaniei. Acum plănuiește să construiască 18 turbine eoliene aici, în Reinhardswald. În total, pădurea are 20.000 de hectare, dar Paschold vrea să folosească pentru turbinele sale doar 14 unde seceta și o infestare de gândaci au ucis copacii. Misiunea lui de afaceri este o mică parte din planul vast al Germaniei de a trezi din letargie sectorul intern de energie eoliană. Germania este deja un gigant în domeniul eolianului: cu aproape 30.000 de turbine eoliene pe uscat, țara se află la nivel mondial doar în urma SUA și a Chinei. Dar nu este suficient pentru a îndeplini obiectivele țării în materie de climă. Astăzi, doar 0,8% din suprafața terenului Germaniei este aprobată pentru energie eoliană pe uscat. Până în 2032, guvernul vrea să aibă 2% din suprafața terenului alocată pentru energia eoliană de pe uscat. Aceasta înseamnă instalarea a între 1.000 și 1.500 de turbine noi pe an, sau patru până la cinci pe zi până în 2030, după cum a spus recent cancelarul german Olaf Scholz. Germania are nevoie de energie eoliană pentru a-și îndeplini obiectivul de a deveni neutră în carbon până în 2045, o țintă pe care în prezent este în pericol să o rateze, potrivit mai multor studii. De asemenea, țara și-a ratat obiectivele de reducere a emisiilor în ultimii doi ani la rând, potrivit think tank-ului Agora Energiewende. „Dacă Germania nu reușește să-și îndeplinească obiectivele climatice, nu vom putea cere altora să le îndeplinească pe ale lor”, a declarat în februarie ministrul german al Economiei și Climei, Robert Habeck.

Între obiectivele sale interne și reputația internațională ca lider în durabilitate, un străin ar putea fi surprins să afle cât de greu este să construiești o turbină eoliană în Germania.

„Doar timpul pentru a obține permisul durează doi ani și jumătate”, a spus Paschold. „De ce? Pentru că procesul este prea dificil.”

Statele germane sunt responsabile pentru propunerea de spații de teren unde pot fi construite turbine eoliene. Dar aceste decizii sunt adesea întâmpinate cu o rezistență acerbă din partea localnicilor, care au o gamă largă de probleme cu instalarea de turbine eoliene în apropierea casei, inclusiv teama de riscuri pentru sănătate sau distrugerea obiectivelor culturale, precum castelul Sababurg.

Reglementările complicate, lipsa lucrătorilor guvernamentali care să proceseze documentele și eforturile de a menține turbinele eoliene departe de habitatele naturale ale animalelor împiedică, de asemenea, sectorul să se dezvolte așa cum dorește guvernul, spune Paschold.

„Liliecii, păsările, salamandra mică”, a spus el, enumerand animalele locale, „le voi proteja. Pentru că îmi pasă pentru ele. Dar putem împăca toate aceste lucruri. Este uşor”.

Antreprenorul energetic știe cât de dificil este acest lucru în realitate. Propriul său proiect este în prezent în așteptare, în timp ce o instanță încearcă să stabilească dacă construirea de turbine eoliene în Reinhardswald prezintă un risc prea mare pentru populația de pârși din pădure.

Într-un colț din apropiere de Reinhardswald, unde trebuie construită una dintre turbinele lui Paschold, se află Annette Müller-Zietzke, terapeut ocupațional și membru al campaniei „Salvați Reinhardswald”. Grupul își propune să țină turbinele eoliene departe de pădure. La fața locului, ea subliniază cum au început să răsară fagi noi între cioturile de copac. Printre cioturi și arbuști este locul unde îi place să se ascundă pârsului, îi spune ea pentru DW.

„Din punct de vedere legal, această zonă este pădure atâta timp cât toate acestea sunt aici”, a spus ea. Într-o pădure protejată ca aceasta, nici măcar nu ai voie să ridici un cort din cauza riscului pe care îl prezintă pentru habitatul animalelor care trăiesc acolo, subliniază ea.

Pe de altă parte, niciun om nu ar alege de bunăvoie să trăiască direct sub o turbină eoliană, adaugă Müller-Zietzke.

„Și apoi, pentru aceste specii care sunt și mai sensibile decât noi, spunem doar: „Probabil că nu contează”. În vremuri în care avem probabil cea mai mare pierdere de biodiversitate de la dispariția dinozaurilor, aceasta este o dezvoltare teribilă, fatală.”

Conservaționistul spune că, din cauza opiniilor ei împotriva vântului, oamenii o pun adesea împreună cu partidele de dreapta, cum ar fi Alternativele pentru Germania (AfD), care critică energia regenerabilă.

Ea respinge complet această afiliere. Dar este îngrijorată de faptul că alte probleme de mediu critice sunt sacrificate pentru a atinge obiectivele ambițioase ale țării.

Mai ales dacă sunt bani de făcut. Sistemul de stabilire a prețului energiei electrice în Europa, cunoscut sub numele de sistemul de ordine de merit, înseamnă că energia care este relativ ieftină de produs, cum ar fi eolianul și solarul, este vândută la același preț de piață ca și cele mai scumpe surse de energie. Când prețurile petrolului și gazelor naturale au crescut vertiginos după ce Rusia a invadat Ucraina, prețul energiei electrice generate de vânt a crescut și el.

„Nu este ținta antreprenorilor eolieni să câștige această astfel”, a spus Paschold. — Dar da, este un efect al sistemului.

Procesul îndelungat de acordare a licențelor, perioadele lungi de construcție și problemele cu lanțurile de aprovizionare și inflația încă iau o mușcătură mare din marjele de profit ale parcurilor eoliene. Dar, având un mandat guvernamental de a finaliza tranziția la energia verde, această alternataivă poate părea un pariu sigur pe termen lung pentru cei dispuși să investească, chiar și cu obstacole.

Activiștii frustrați par să vadă lucrurile în acest fel.

„Cum se poate să punem turbine gigantice… într-un ecosistem atât de complex, care dintr-o dată nu mai pare atât de complex dacă vorbim despre montarea unei mori de vânt acolo?” se întrebă Müller-Zietzke.

Paschold crede că construirea în pădure este justificată în aceste circumstanțe. „Avem încălzirea Pământului. Avem toate problemele. Avem nevoie din ce în ce mai mult de energie. Vrem să avem mașini alimentate cu electricitate.”

Așa că trebuie să le construim, spune el, și să vedem ce se întâmplă peste 30 de ani.

„Poate că, până atunci, avem o idee mai bună decât producerea de energie cu turbine eoliene”, a spus Paschold. — Și dacă avem o idee mai bună, le pot da jos în câteva zile, afirmă el.

Articol de Kristie Pladson

Despre Marius Giurgea

Verificați și

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.