Consiliul a adoptat un set de măsuri restrictive împotriva Grupului Wagner, o entitate militară privată fără personalitate juridică cu sediul în Rusia, conform unui comunicat de presă. Măsurile vizează grupul Wagner însuși și opt persoane fizice și trei entități conectate la acesta.
Grupul Wagner a recrutat, instruit și trimis agenți militari privați în zonele de conflict din întreaga lume pentru a alimenta violența, a jefui resursele naturale și a intimida civilii, încălcând dreptul internațional, inclusiv dreptul internațional al drepturilor omului.
Persoanele enumerate de UE sunt implicate în abuzuri grave ale drepturilor omului, inclusiv în tortură și execuții și ucideri extrajudiciare, sumare sau arbitrare, sau în activități destabilizatoare în unele dintre țările în care își desfășoară activitatea, inclusiv Libia, Siria, Ucraina (Donbas) și Republica Centrafricană. De asemenea, grupul își răspândește influența malignă în altă parte, în special în regiunea Sahel. Din aceste motive, grupul constituie o amenințare pentru oamenii din țările în care sunt prezenți, regiunea mai largă și pentru Uniunea Europeană.
Scopul deciziei este de a reduce activitățile subversive ale Grupului Wagner. Ea semnalează hotărârea puternică a UE de a-și susține interesele și valorile în vecinătatea sa și nu numai și de a lua măsuri concrete împotriva celor care amenință pacea și securitatea internațională și care încalcă dreptul internațional.
Măsurile restrictive impuse astăzi au fost convenite în cadrul a patru regimuri diferite de sancțiuni: regimul global de sancțiuni al UE pentru drepturile omului și regimuri de sancțiuni legate de situația din Libia și Siria, precum și pentru acțiunile care subminează integritatea teritorială a Ucrainei.
Persoanele și entitățile enumerate vor fi acum supuse unei înghețari a activelor în UE. În plus, persoanele enumerate vor fi supuse unei interdicții de călătorie în UE. Mai mult, persoanelor și entităților din UE li se va interzice să pună la dispoziție fonduri, direct sau indirect, celor enumerați.
Actele juridice relevante, inclusiv numele persoanelor și entităților în cauză, au fost publicate în Jurnalul Oficial.