fbpx

Noul președinte ceh, Petr Pavel, erou militar și susținător al Ucrainei

Fostul general Petr Pavel, în vârstă de 61 de ani, un veteran decorat care a luat parte la o misiune de menținere a păcii cu mize mari în Balcani și și-a reprezentat țara ca general de rang înalt al NATO, a fost ales președinte al Cehiei sâmbătă, învingându-l pe fostul prim-ministru miliardar Andrej Babiš.

Cu buletinele de vot din 97% din aproape 15.000 de secții de votare numărate de Biroul de Statistică din Cehia, Pavel a avut 57,8% din voturi, comparativ cu 42,2% pentru Babiš.

Deși președinții cehi au puține atribuții, Pavel va avea influență asupra politicii externe și a opiniei guvernamentale, precum și puterea de a numi primii judecători constituționali și bancherii centrali.

Fidel trecutului său militar, el a promis că va aduce „ordine” în Republica Cehă, un membru al UE și NATO cu 10 milioane de oameni, lovit de inflația record și de tulburările economice din cauza războiului din Ucraina.

„Nu pot ignora faptul că oamenii de aici simt din ce în ce mai mult haos, dezordine și incertitudine. Că statul a încetat cumva să mai funcționeze”, a spus Pavel pe site-ul său de campanie.

„Trebuie să schimbăm asta”, a adăugat el. „Trebuie să respectăm regulile, care vor fi valabile pentru toată lumea deopotrivă. Avem nevoie de o analiză generală.”

Pavel a candidat ca independent și a fost cel mai puternic dintre cei trei candidați susținuți de coaliția liberal-conservatoare SPOLU a fostului președinte Miloš Zeman.

El a susținut o mai bună redistribuire și o impozitare mai mare a celor bogați, având o abordare directă în probleme precum căsătoria între persoane de același sex și eutanasia.

Poziționându-se ca o contrapondere a populismului, Pavel ancorează Cehia în NATO și vrea să-și alinieze țara la Uniunea Europeană.

„Principala problemă în joc este dacă haos și populismul vor continua să stăpânească sau ne vom întoarce la respectarea regulilor… și vom fi o țară de încredere pentru aliații noștri”, a spus după ce a câștigat la mustață primul tur al alegerii.

Fiind un susținător ferm al Ucrainei, rivalii politici ai lui Pavel au susținut că ar trage țara într-un război cu Rusia.

„Știu ce este războiul și cu siguranță nu-l doresc nimănui”, a spus Pavel. „Primul lucru pe care l-aș face este să încerc să țin țara cât mai departe de război”.

Poartă adesea blugi și jachetă de piele, Pavel este un poliglot, vorbește cehă, engleză, franceză și rusă și iubește motocicleta.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.