Comisia Europeană a confirmat marți că propunerea a fost făcută în ultimele zile de delegația UE în China, dar că nu a primit încă un răspuns.
„Având în vedere situația COVID din China, comisarul Kyriakides a contactat omologii chinezi pentru a oferi solidaritatea și sprijinul UE, inclusiv expertiză în domeniul sănătății publice, precum și prin donații de vaccinuri ale UE adaptate variantelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Tim McPhie, reporterilor la Bruxelles. .
UE este îngrijorată de faptul că lipsa de transparență în țară ar putea însemna că noile variante ale COVID-19 nu sunt identificate suficient de rapid.
Unele țări au implementat deja măsuri pentru călătorii care sosesc din China, cum ar fi teste negative obligatorii. Italia, Franța și Spania vor solicita acest lucru pasagerilor sau dovada vaccinării. Beijingul a descris restricțiile drept „inacceptabile” și „discriminatorii”.
„Ne opunem ferm încercărilor de a manipula măsurile COVID în scopuri politice și vom lua contramăsuri bazate pe principiul reciprocității”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning.
Dar analiștii spun că pentru ca măsurile să fie eficiente, este nevoie de mai multă coordonare. O întâlnire a experților în sănătate și a reprezentanților celor 27 de state membre a avut loc marți la Bruxelles.
Una dintre propunerile pe care le-au recomandat este de a monitoriza apele uzate de la avioanele care vin din China pentru a vedea dacă oferă noi indicii despre orice variante potențial periculoase – o măsură deja adoptată de Belgia.
De asemenea, ei s-au pronunțat în mod covârșitor în favoarea testării înainte de plecare și au susținut supravegherea genomică în aeroporturi și o monitorizare și secvențiere sporite.
„Motivul pentru care în Europa propunem să secvenționăm tot felul de variante care sunt derivate din China este relativa transparență pe care China o prezintă în prezent”, a declarat pentru Euronews Marc Van Ranst, șeful Laboratorului de Virologie Clinică și Epidemiologică de la Universitatea Catolică din Leuven.
„Nu trimit foarte multe secvențe la bazele de date internaționale… nu suntem siguri că, dacă ar apărea o nouă variantă, ar pune-o imediat în baza de date și este destul de îngrozitor că trebuie să ne gândim că pentru că ne place. să credem că colegii chinezi sunt oameni de știință remarcabili, dar la un moment dat în China, știința devine politică.”
Van Ranst a adăugat că, deși se pune accentul pe China, din SUA apar mai multe variante.
O altă întâlnire la nivelul UE, de data aceasta a Răspunsului politic integrat la criză (IPCR), este programată pentru miercuri.
Ministrul suedez pentru Afaceri Sociale și Sănătate Publică Jakob Forssmed, care a convocat reuniunea deoarece țara sa deține acum președinția rotativă a Consiliului, a declarat într-o declarație că „Președinția caută o abordare comună a UE cu privire la posibila introducere a cerințelor de intrare. ”
„Este important să punem în aplicare rapid măsurile necesare”, a adăugat el.