fbpx

Ce puncte slabe ale Parlamentului European a dezvăluit recentul scandal de corupție?

În decembrie, europarlamentarul grec Eva Kaili a fost arestat de poliția belgiană în urma unei anchete de corupție dăunătoare la Parlamentul European.

Dar ce a permis să se întâmple asta? S-a datorat eșecurilor în cadrul legiuitorului european?

Deci, ce s-a întâmplat la Parlamentul European?
Kaili, un europarlamentar socialist în vârstă de 44 de ani, este acuzat că a acceptat sume mari de bani pentru a trafica influență pentru Qatar la Parlamentul European.

Anchetele poliției asupra eurodeputaților sunt un lucru rar. De obicei, aceștia sunt protejați de ochii legii din cauza imunității parlamentare, un drept conferit deputaților europeni care îi împiedică să fie dați în judecată, arestați sau anchetați.

Cu toate acestea, conform regulilor UE, Kaili nu putea pretinde această protecție, deoarece a fost prinsă în flagrant, rapoarte care sugerează că poliția a găsit-o cu „saci mari de bani”.

Ca în majoritatea parlamentelor din întreaga lume, fiecărui europarlamentar i se oferă imunitate parlamentară și există multe motive pentru care este necesar.

Imunitatea parlamentară înseamnă că deputații europeni își pot îndeplini sarcinile, își pot exprima opinii și votează liber, fără teama de arestări arbitrare sau persecuții politice, a explicat purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Yasmina Yakimova.

„Este vorba despre garantarea faptului că parlamentul poate funcționa”, a adăugat ea. „Nu este ceva care le permite să încalce legea mai ușor”.

De exemplu, imunitatea îi poate proteja pe parlamentarii europeni de a fi dați în judecată pentru ceva ce spun în parlament, ceea ce le-ar putea restrânge libertatea de exprimare sau i-ar putea reduce la tăcere în anumite probleme politice.

Ce prejudiciu a făcut scandalul Eva Kaili Parlamentului European?

Scandalul a lăsat răni adânci la Bruxelles.

Liderul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, a citat scandalul pe Twitter, susținând că acesta arată ipocrizia Bruxelles-ului.

Orban se află în prezent într-o disputa cu Comisia Europeană, care a înghețat finanțarea UE pentru Ungaria din cauza problemelor legate de statul de drept.

Deși a recunoscut că există „probleme sistemice grave” în Ungaria, Aiossa a spus că europarlamentarii sunt „recunoscuți pentru că au un dublu standard teribil” atunci când vine vorba de corupție.

„Deputații europeni pot fi cei mai mari campioni ai anticorupției și eticii în cadrul celor 27 de state membre [ale UE]”, a spus el. „Deci au dat, probabil, o impresie falsă că au aceleași standarde aplicate și în Parlamentul European și nu au”.

Ce reforme ar putea ieși din scandalul Eva Kaili?
Scandalul a stârnit un cor puternic de apeluri la reformă.

„Așa cum a spus președintele, vom ieși doar mai puternici și ne vom asigura că procedurile funcționează cu adevărat”, a spus Yakimova. „Probabil vor fi schimbări mari”.

Până acum, discuția s-a concentrat pe înăsprirea regulilor privind transparența și comportamentul, alături de instituirea de sancțiuni mai dure și sisteme mai bune de responsabilitate, mai degrabă decât imunitatea parlamentară.

„Dar dacă există vreun indiciu că sunt necesare reforme și în ceea ce privește imunitatea, atunci sunt sigur că se va ieși”, a spus Freund.

Totuși, au existat îngrijorări cu privire la faptul dacă Bruxelles-ul va pune mâna pe urzică și va reforma.

„Din punct de vedere istoric, campionii solicitării celor mai stricte măsuri anticorupție și de integritate pentru 27 de state membre au fost întotdeauna cei mai mari oponenți ai adoptării acelor reguli și măsuri proprii sau atunci când vine vorba de ei înșiși”, a spus Aiossa. „Este o lipsă de voință politică”.

„Tot ceea ce pot face este să fiu martor la asta în pură dezamăgire”, a adăugat el. „Ceea ce nu înțeleg ei este că astfel de scandaluri și altele mai mici din trecut, daunează enorm reputației instituției și lezează încrederea cetățenilor.

„Și încă nu reușesc să facă nimic în privința asta”.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.