fbpx

Ratele de sinucidere cresc pe măsură ce calitatea aerului se înrăutățește

Poluarea aerului poate avea legături cu sinuciderea, arată un nou studiu.

Acest prim studiu pe scară largă de acest fel publicat în Biroul Național de Cercetare Economică a examinat decesele din SUA între 2003 și 2010.

S-a constatat că o creștere a PM2,5 zilnic – o substanță sub formă de particule fine care poate pătrunde în fluxul sanguin prin plămâni – de un microgram pe metru cub a fost asociată cu o creștere de aproape 0,5% a sinuciderilor zilnice.

O creștere lunară a PM2,5 la același nivel a fost asociată cu o creștere cu 50% a spitalizărilor legate de sinucidere.

De ce este periculoasă poluarea aerului?

Poluarea aerului este asociată cu 7 milioane de decese premature în fiecare an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. S-a demonstrat că aceasta crește riscul de infecții respiratorii, boli de inimă și cancer pulmonar și poate chiar modifica dezvoltarea fătului. Există, de asemenea, tot mai multe dovezi că poluarea aerului afectează creierul și comportamentul.

Particulele mici pot pătrunde în plămâni și pot reduce fluxul de oxigen în fluxul sanguin. Studiile au arătat că acest lucru ar putea afecta productivitatea, alegerile strategice, performanța academică și sănătatea mintală.

Cum poate afecta poluarea aerului sănătatea mintală?

Relația dintre poluarea aerului și sănătatea mintală poate avea o explicație biologică.

Expunerea la particule fine poate crește foarte mult nivelurile de citokine – neurotransmițători produși ca răspuns la infecții și inflamații care sunt, de asemenea, asociate cu depresia și sinuciderea. Poluarea a fost asociată cu inflamația creierului, care poate perturba reglarea dispoziției.

Cercetătorii Persico și Marcotte de la Universitatea Americană din Washington DC și-au propus să exploreze mai în profunzime impactul poluării aerului asupra stării de spirit. Ei au corelat datele zilnice privind numărul de sinucideri în funcție de județ cu datele privind calitatea aerului, folosind direcția vântului ca instrument de expunere la poluare.

Studiul a fost corelat cu date privind șomajul local, populație, vreme, sărbători, județ, lună și ora săptămânii.

Pe lângă faptul că a constatat creșteri ale ratelor zilnice de sinucidere și ale spitalizărilor lunare legate de sinucidere, studiul a descoperit că nivelurile crescute de PM2,5 sunt legate de mai multe simptome depresive auto-raportate.

Poluarea aerului este ridicată în Europa?

Potrivit Agenției Europene de Mediu, poluarea aerului este cel mai mare risc pentru sănătatea mediului în Europa, cauzând boli cardiovasculare și respiratorii potențial mortale.

În ciuda îmbunătățirilor aduse calității aerului în UE, în 2019 și 2020, poluanții atmosferici au depășit adesea standardele UE de calitate a aerului și nivelurile ghidurilor OMS.

Expunerea la poluanții atmosferici variază în funcție de țară și mediu. Cei care locuiesc în orașele mari tind să fie expuși la concentrații mai mari de dioxid de azot din cauza emisiilor din trafic.

În Europa Centrală și de Est, combustibilii solizi arși pentru încălzirea locuințelor și industrie au ca rezultat cele mai mari concentrații de particule cancerigene.

Sud-europenii sunt expuși la cele mai mari concentrații de ozon, a cărui formare este determinată de lumina soarelui.

În Uniunea Europeană, 97% din populația urbană este expusă la niveluri de particule fine peste nivelurile de referință stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.

Calitatea aerului s-a îmbunătățit ușor în 2020, cel mai probabil din cauza modelelor meteorologice și a impactului blocării cauzate de COVID-19.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.