fbpx

Majoritatea britanicilor cred că Brexit-ul a fost o greșeală, arată un nou sondaj

Trendul în Marea Britanie pare să se fi schimbat de la referendumul din 2016 pentru Brexit.

Potrivit unui nou sondaj, doar 43% din populația britanică consideră că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost o decizie bună, în timp ce 57% consideră că a fost o greșeală.

Cifrele, dezvăluite miercuri de John Curtice, președintele British Polling Council, reprezintă o schimbare semnificativă față de rezultatele din 2016, când aproape 52% din electoratul britanic a votat pentru părăsirea UE, trimițând unde de șoc în întreaga lume.

„Brexit-ul este probabil astăzi la cel mai scăzut nivel de popularitate din iunie 2016”, a spus Curtice în timpul unei întâlniri cu jurnaliştii de miercuri.

Sondajul a remarcat că tendința pro-UE a devenit mai vizibilă după toamna anului 2021, când o lipsă de aproximativ 100.000 de șoferi de camioane a făcut ca multe companii și consumatori britanici să nu poată cumpăra bunuri importate.

Pe atunci, analiștii susțineau că mulți dintre acești șoferi de camioane erau din Europa de Est, dar retragerea de pe piața unică, care asigură libertatea de circulație a lucrătorilor, i-a împins să caute oportunități mai bune pe continent.

Criza în curs de desfășurare a costului vieții, determinată de inflația în spirală și prețurile energiei, a lărgit și mai mult decalajul dintre cei care susțin Brexit și cei care îl regretă, a spus Curtice, deși este prea devreme pentru a concluziona că britanicii ar reconsidera rezultatul referendumului.

Niciunul dintre partidele politice majore din Marea Britanie nu are planuri de a promova sau de a cere un nou referendum, deoarece țara încă încearcă să-și definească identitatea post-Brexit.

Curtice a remarcat că Partidul Laburist de stânga, condus de Keir Starmer, nu pare pregătit să redeschidă dezbaterea privind aderarea la UE sau piața comună, temându-se că întrebarea îi va speria pe alegătorii cheie.

Numirea lui Rishi Sunak, care la sosirea la 10 Downing Street a promis că va remedia greșelile lui Truss, a îndreptat oarecum situația, a spus Curtice.

Dar conservatorii, aflati la putere din 2010, ramân în continuare la 30 de puncte în spatele laburiștilor în ultimele sondaje.

„Niciun guvern aflat la putere în timpul unei crize financiare nu a supraviețuit alegerilor”, a spus Curtice reporterilor. „Au pierdut teren pentru că opinia publică consideră că nu mai poate avea încredere în [conservatorii] să conducă țara”.

Următoarele alegeri generale din Regatul Unit sunt programate să aibă loc cel târziu în ianuarie 2025.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.