Companiile din Europa Centrală care furnizează servicii de externalizare pentru multinaționale, la prețuri mai mici, își intensifică planurile de expansiune, deoarece inflația ridicată determină firmele globale să își mute afacerile în regiune pentru a reduce costurile și a spori marjele de profit.
De la Praga și Varșovia până la Budapesta, companiile occidentale au căutat de mai mult timp să profite de calitatea resurselor umane din regiune, adică lucrători educați, foarte valoriși pentru servicii de afaceri externalizate sau offshore, cum ar fi dezvoltarea de software, administrare, gestionarea salariilor și cercetare pentru marii clienți europeni și americani.
Acum, în ciuda diferențelor salariale în scădere și a costurilor care cresc mai repede decât în Europa de Vest, centrele de servicii pentru afaceri din Europa Centrală care au înflorit în timpul pandemiei preiau tot mai mult personal, pe măsură ce alte sectoare, cum ar fi producătorii, se retrag din cauza războiului din Ucraina și a creșterii costurilor energiei.
Să luăm ca exemplu Pure Storage din Silicon Valley. Dezvoltatorul de hardware și software pentru date flash a declarat în septembrie că dublează numărul de ingineri din centrul său din Praga și intenționează să-i dubleze din nou în 2023 și din nou în 2024, a declarat Paul Melmon, șeful centrului ceh, pentru Reuters.
„Este mai rentabil să angajezi un inginer în Praga decât în Mountain View, chiar și luând în calcul inflația”, a spus Melmon, care a declarat că forța de muncă diversificată reprezintă una dintre atracțiile din Praga, unde Pure Storage angajează câteva sute de muncitori.
„Dacă am început aici ca un experiment, experimentul funcționează”.
INFLAȚIA ATRAGE NOI INVESTITORI
Sectorul serviciilor de afaceri a crescut de la aproape zero în urmă cu 25 de ani la o industrie care angajează aproape 800.000 de lucrători în Europa Centrală și de Est, un motor din ce în ce mai important pentru economiile locale.
Un sondaj realizat de Asociația Cehă a Liderilor de Servicii de Afaceri, grupul industrial care reprezintă sectorul, stabilește creșterea ocupării forței de muncă la 11% în 2022 și la 13% în 2023.
„Odată cu creșterea inflației în Occident, această regiune are parte de mai mulți investitori care vin pentru a înființa centre și noi tipuri de servicii”, a declarat Jonathan Appleton, director general al ABSL Republica Cehă.
Diferența salarială s-a redus în ultimii ani, deoarece creșterea economică în țări precum Polonia și Republica Cehă o depășește pe cea a națiunilor occidentale. Dar costurile angajării în regiune variază în continuare între aproximativ 30% și până la 50% mai mici, în funcție de rol, spun companiile și experții.
Capacitatea de a oferi muncă de la distanță a alimentat sectorul în timpul pandemiei, iar acum inflația în creștere pe piețele mari precum Marea Britanie, Germania și Franța se află din nou printre punctele forte ale regiunii.
„Sunt noi investiții, deoarece centrele de servicii de afaceri partajate oferă o modalitate de a genera mai multe economii de costuri acasă pentru grup atunci când există inflație și presiune pe piață”, a declarat Adam Jamiol, partener la PwC cu sediul în Cracovia.
În Polonia – care are peste 400.000 de angajați în servicii de afaceri – se așteaptă ca sectorul să atingă o rată anuală de creștere de aproape 8% până la sfârșitul primului trimestru al anului 2023, în ciuda creșterii salariale cu două cifre din februarie, inflația fiind de 17,2% și având în vedere și războiul din țara vecină, Ucraina.
Inflația din Cehia se situează la 18%, de asemenea peste media zonei euro și mult peste previziunile anterioare de a ajunge la 10,0% în septembrie, avâmnd un nou record determinat de prețurile alimentelor și energiei care subliniază stimulentele companiilor de a reduce costurile.
„Presiunea puternică a salariilor, cu creșteri ale salariilor pe piețe precum Germania și Franța ridică costul forței de muncă la astfel de niveluri la care este dificil să fii eficient”, a declarat Lukasz Gebski, directorul executiv al operatorului de call center Teleperformance Polska, pentru Reuters.
„În Polonia, avem o mulțime de tineri care învață, studiază și cunosc limbi străine, prin urmare potențialul de creștere este mare și este determinat și de inflația ridicată din Occident…”
Alte regiuni faimoase la nivel global pentru externalizare au început să aibă probleme. În India, exportatorii IT, cum ar fi TCS, Wipro și Infosys – care formează cea mai mare parte a sectorului serviciilor de afaceri din țară – s-au confruntat cu marje reduse în ultimele trimestre, încercând să-și păstreze angajații pe fondul unei scurgeri mai mari de talente la nivel de sector.
Dar în Europa centrală, unde PIB-ul ceh este prognozat la 2,3% în 2022, înainte de a încetini la 1,1% în 2023, iar economia poloneză este de așteptat să încetinească de la 4,7% în 2022 la 1,4% în 2023, furnizorii de servicii de afaceri partajate oferă o speranță economică.
La Comdata, ai cărei 1.500 de lucrători din Republica Cehă și Ungaria operează linii de servicii telefonice, inflația în creștere și costurile de la companiile occidentale au făcut ca afacerile să funcționeze. Compania intenționează să-și sporească numărul de angajați cu aproximativ 300 în 2022 și 2023, a declarat șeful regional al grupului, Jan Nedelnik.
„Pe măsură ce tot mai multe companii încearcă să reducă și să scadă costurile cu forța de muncă, acestea vor muta serviciile din Europa de Vest”, a declarat Nedelnik pentru Reuters.
„Văd că în ultimele două sau trei luni licitațiile au crescut rapid pentru funcții de limbă germană, franceză, spaniolă și engleză. Această tendință va continua”.
Articol de Michael Kahn și Anna Koper pentru Yahoonews.com