fbpx

Ucraina: Se lucrează la repornirea a două reactoare de la Zaporojie

Ucraina a început lucrările în încercarea de a relua operaţiunile la două reactoare de la centrala nucleară de la Zaporojie din sudul ţării, aflată sub controlul forţelor ruse, a anunţat vineri guvernatorul regional Oleksandr Staruh, potrivit Reuters, notează Agerpres.

Cel de-al şaselea reactor al centralei funcţionează la o capacitate de 10%, în timp ce al cincilea reactor este în proces de a-şi relua operaţiunile, a spus el, citat de televiziuni.

De partea cealaltă, Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în partea ocupată din regiunea ucraineană unde se află Zaporojie, a spus vineri, citat de agenţia rusă de presă TASS, că forţele ucrainene au distrus ultima linie electrică ce conectează centrala nucleară de Ucraina.

Potrivit lui Rogov, membru al administraţiei locale susţinute de Rusia, centrala nu furnizează în prezent electricitate Ucrainei.

De asemenea, Ministerul Apărări rus a transmis vineri că forţele sale au distrus un obuzier M777 de producţie americană despre care a spus că a fost folosit de Ucraina pentru a bombarda centrala nucleară de la Zaporojie.

Conform Ministerului Apărării de la Moscova, obuzierul ar fi fost distrus la vest de oraşul Marganets, în regiunea ucraineană Dnipropetrovsk.

Reuters precizează că nu a putut verifica deocamdată informaţiile.

Compania ucraineană pentru energie nucleară Energoatom a transmis joi că cele şase reactoare ale centralei au fost deconectate de la reţeaua electrică a ţării.

Joi seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lumea a evitat la limită un dezastru nuclear în contextul în care electricitatea la centrala atomică de la Zaporojie a fost întreruptă mai multe ore din cauza bombardamentelor ruse din zonă, acuzaţii pe care Moscova le-a respins.

Centrala este localizată în apropiere de linia frontului şi a fost sub atacuri repetate în ultimele săptămâni, ceea ce stârneşte temeri în legătură cu un dezastru nuclear.

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de bombardarea complexului.

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.