fbpx

Prețurile gazelor europene cresc din cauza incertitudinii cu privire la aprovizionarea din Rusia

Prețurile gazelor din UE și Marea Britanie au crescut din cauză că nu au existat indicii că Rusia se pregătește să sporească livrările, în ciuda promisiunilor președintelui Vladimir Putin că luni va fi termenul limită la care Gazprom va începe să-și umple depozitele din Europa, notează Financial Times.

Prețul de referință european a crescut cu până la 10%, la peste 80 de euro pe megawatt oră, în timp ce valoarea de referință din Marea Britanie pentru livrarea în decembrie a crescut cu 6%, până la 2,03 lire sterline.

Prețurile gazelor în Europa au scăzut ușor de la maximele record din octombrie, după ce Putin a indicat că livrările rusești către Europa de Vest ar putea crește.

Comercianții și analiștii s-au concentrat pe data de 8 noiembrie, după ce președintele rus a indicat că depozitele interne de stocare a gazelor din țara sa ar trebui să fie umplute până atunci. El a ordonat în mod special Gazprom să-și umple propriile depozite din Germania și Austria, cărora li s-a permis să scadă la niveluri neobișnuit de mici, începând cu acea dată.

Dar luni nu a existat o creștere semnificativă a debitelor și Gazprom nu a rezervat nicio capacitate suplimentară. Deși s-ar putea să-și rezerve capacitate la licitațiile zilnice, comercianții au spus că este un semn că fluxurile Rusiei către Europa de Vest ar putea rămâne restricționate chiar și pe măsură ce iarna începe, mai arată Financial Times.

Prețurile gazelor din Europa au crescut la niveluri record din cauza temerilor că ar putea exista o penurie în cazul unei ierni chiar puțin mai friguroase decât în ​​mod normal.

Rusia și-a limitat exporturile către Europa de Vest la cele garantate prin contracte pe termen lung în acest an și a condiționat aprovizionarea sporită de lansarea controversatei Nord Stream 2, care trece prin Marea Baltică până în Germania.

Unii parlamentari europeni au acuzat Rusia că a alimentat criza gazelor pentru a crește presiunea asupra autorităților de reglementare din Europa pentru a accelera autorizarea conductei.

Sursa: Financial Times

 

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.