Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat vineri că inflația din zona euro se va estompa, astfel încât BCE nu ar trebui să înăsprească politica, deoarece ar putea opri redresarea și a sugerat continuarea achizițiilor de obligațiuni anul viitor, notează Reuters.
Inflația din zona euro a atins 4,1% în octombrie, împinsă în creștere de costurile mai mari ale energiei și este de așteptat să rămână peste ținta de 2% a BCE anul viitor, deoarece furnizorii tensionați de pandemie nu pot ține pasul cu redeschiderea economiei.
Dar Lagarde a insistat că BCE nu ar trebui să bată frâna acum, ci mai degrabă să continue să adauge combustibil pentru redresarea economiei.
„Când se așteaptă ca presiunea inflaționistă să scadă – așa cum este cazul astăzi – nu are sens să reacționăm prin înăsprirea politicii”, a spus ea, citată de agenție. „Înăsprirea nu ar afecta economia decât după ce șocul va fi deja trecut”.
BCE urmează să decidă cu privire la viitorul programelor sale de cumpărare de obligațiuni în cadrul reuniunii politice din 16 decembrie.
În timp ce banca centrală a semnalat deja că Programul său de achiziții de urgență pentru pandemie de 1,85 trilioane de euro se va încheia în martie, Lagarde a spus că achizițiile de active vor fi în continuare „importante” după acea dată.
„Chiar și după sfârșitul așteptat al urgenței pandemice, va fi în continuare important ca politica monetară – inclusiv calibrarea corespunzătoare a achizițiilor de active – să sprijine redresarea și revenirea durabilă a inflației la ținta noastră de 2%”, a spus ea.
Reuters mai notează că, Banca Angliei este de așteptat să majoreze ratele în cursul acestui an, iar Rezerva Federală își încetează programul de cumpărare de obligațiuni.
Dar Lagarde a susținut că înăsprirea politicii de acum ar restrânge veniturile gospodăriilor, care se confruntă deja cu un șoc din cauza creșterii costurilor la energie, care probabil va diminua creșterea.
„În această situație, o politică monetară mai strictă nu ar face decât să exacerbeze efectul de contracție asupra economiei”, a spus ea.
În timp ce Lagarde a recunoscut că perspectivele pentru inflație s-au îmbunătățit după un deceniu de creștere lentă a prețurilor, ea a spus că BCE ar trebui să „alimenteze” cererea.
„Pe măsură ce forțele pozitive ale cererii din economie se întăresc, perspectivele inflației pe termen mediu arată mai bune decât înainte de pandemie”, a spus Lagarde. „Așadar, ar trebui să continuăm să cultivăm aceste forțe, prin a nu retrage sprijinul politic prematur”.