fbpx

Sancțiunile petroliere vor afecta Rusia abia anul viitor

Consiliul European a decis săptămâna trecută să impună un embargo parțial în privința importurilor de petrol din Rusia în Uniunea Europeană. Deși nu este un răspuns perfect, acest acord înăsprește considerabil răspunsul european în fața agresiunii ruse din Ucraina. A fost un semnal de unitate binevenit faptul că embargoul a fost decis cu unanimitate după mai multe runde de discuții dificile. Dorința Germaniei de a renunța la petrolul rusesc care vine prin conducte a demonstrat că această țară este capabilă să susțină Ucraina în pofida potențialelor repercursiuni economice.

Cea mai mare îngrijorare provine din faptul că activarea în etape a embargoului s-ar putea să ducă Rusia într-o poziție chiar mai bună pe termen scurt. Embargoul va include țițeiul abia după șase luni, iar produsele petroliere după opt luni. Excepțiile pentru anumite țări europene s-ar putea să se extindă chiar mai mult. Din acest motiv există riscul ca un embargo europeană să mărească prețul petrolului pe piețele globale și să crească în următoarele luni veniturile statului rus. De asemenea, acordul s-ar putea să susțină comerțul cu petrol rusesc pentru tot restul anului, spre deosebire de situația actuală în care incertitudinea a făcut ca țițeiul rusesc să fie comercializat la un preț redus față de cel de pe piață. Din acest motiv, deși măsurile adoptate reprezintă o lovitură semnificativă dată Rusiei, ele nu își vor produce efectul decât în 2023 și mai apoi.

De asemenea, embargoul conține excepții. Deși acopere majorarea țițeiului rusesc, inclusiv produse petroliere, sunt excepții pentru importurile care vin pe conducta Druzhba. În practică, angajamentul Germaniei și Poloniei de a stop importurile de petrol din Rusia, oricum ar fi, până la sfârșitul acestui an, înseamnă că această excepție se aplică doar la ramura sudică a conductei care trece prin Ungaria, Slovacia și Cehia.

Fluxurilor de petrol rusesc prin Ucraina via ramura sudică a conductei Druzhba li s-a oferit o excepție pe termen nedefinit. Pentru a răspunde îngrijorărilor privind competiția neloială, va fi interzis comerțul cu produse petroliere rafinate din țiței rusesc (dar din nou și aici apar excepții potențiale). Este important să precizăm că în luna martie, Ungaria și-a crescut importurile de țiței rusesc cu 35% față de aceeași lună a anului trecut, cel mai mare nivel înregistrat în ultimii patru ani, probabil profitând de reducerile oferite la țițeiul Ural.

Cu toate acestea, închiderea pieței europene înseamnă că Rusia va avea dificultăți să-și redirecționeze producția de țiței, chiar și cu discounturile masive pe care le oferă. În cele din urmă, Rusia s-ar putea să piardă o parte importantă din exporturile lunare de petrol în valoare de 10 miliarde de euro către Uniunea Europeană. În luna aprilie, fluxurile de petrol rusesc au fost reduse către UE, Marea Britanie și SUA, dar Moscova a profitat parțial de livrări mărite către India și China. Cu toate acestea, producția rusească tot a scăzut cu 10% față de anul trecut, în aceeași luni.

Uniunea Europeană dispune și de alte instrumente prin care poate obstrucționa abilitatea Rusiei de a redirecționa petrolul către terți. La nivel mondial peste 90% din vasele de transport sunt asigurate prin intermediul International Group – o asociație de asiguratori cu sediul la Londra. După un acord cu Marea Britanie, Uniunea Europeană a decis de asemenea să includă în al șaselea pachet de sancțiuni un embargo privind asigurarea navelor care transportă petrol rusesc. Prin această măsură, transportul petrolului rusesc va deveni mai scump, deoarece va trebui să se bazeze pe piețe de asiguratori mai puțin eficienți; totuși, în cele șase luni rămase până la intrarea în vigoare a embargoului îi lasă Rusiei timp să găsească alternative sustenabile. Mare parte din țițeiul rusesc este transportat pe nave din Uniunea Europeană. Deși nu a fost interzis transportul petrolului, presiunile diplomatice pot să împiedice țările terțe să crească semnificativ importurile din Rusia.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită pentru acțiuni în replică ale Rusiei. Este nevoie de o coordonare puternică la nivel european pentru ca Uniunea să se pregătească de o întrerupere totală a gazului rusesc către Europa. Țările europene trebuie să acorde mai multă atenție și putere noii platforme EU Energy pentru a-și procura gaz pentru re-umplerea depozitelor înainte de instalarea noii ierni și a-și coordonat livrările de gaz în UE în funcție de urgențe. Este un aspect vital pentru a se asigura că sistemul energetic rezistă și pentru a demonstra solidaritate politică. A supraviețui fără gaz rusesc depinde în mod fundamental de cooperarea între țări și de schimbul liber continuu de energie între granițe.

Articol de Simone Tagliapietra și George Zachman pentru Brueghel.org.

Despre Marius Giurgea

Verificați și

O șansă la viață pentru copiii cu cancer prin Protonoterapie

România și românii au o șansă imensă de a avea acces la o terapie de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.