fbpx

Avertisment AIEA: Există risc clar şi prezent în privinţa siguranţei și securităţii, la Centrala Nucleară Zaporojie

Organismul nuclear al ONU lucrează la trimiterea unei misiuni internaționale de experți la centrala nucleară deținută de Rusia de la Zaporojie din Ucraina, cea mai mare din Europa, a declarat luni Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, potrivit Reuters. 

Acesta spune că de luni întregi situația de la Zaporojie, unde personalul ucrainean lucrează sub ordinele rusești, prezintă un risc pentru siguranță și a spus că dorește să conducă o misiune acolo.

Ucraina și-a exprimat acum îngrijorarea cu privire la furnizarea de piese de schimb centralei nucleare din Zaporojie, a declarat Grossi la o ședință trimestrială a Consiliului guvernatorilor din 35 de țări ai agenției sale, adăugând că încă nu există date privind materialele nucleare transmise AIEA, așa cum ar trebui.

„Am luat act de apelul din partea Guvernului ucrainean”, a spus Grossi.

„Dezvoltăm modalitățile de trimitere a unei astfel de misiuni. Alte considerente nu ar trebui să împiedice desfășurarea acestei misiuni internaționale esențiale”.

Grossi a declarat Consiliului că situația de la Zaporojie este „un risc clar și prezent pentru siguranța, securitatea și garanțiile centralei nucleare”.

 

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.