Multiplele crize majore din lume au nevoie de soluţii comune, a declarat joi ministrul german al economiei şi mediului, Robert Habeck, menţionând criza energetică, încălzirea globală şi criza ecologică, relatează dpa, potrivit Agerpres. El a apreciat totodată că un embargou la nivelul UE asupra petrolului rusesc este încă posibil.
„Mari crize structurale ale vremurilor noastre” nu trebuie manipulate una împotriva celeilalte, a subliniat Habeck, într-un discurs rostit în deschiderea reuniunii miniştrilor energiei şi mediului din Grupul celor 7 (G7) ţări cele mai industrializate care are loc joi şi vineri la Berlin. Este clar că trebuie accelerată depăşirea acestor provocări, a menţionat el.
Ministrul german a mai spus că una dintre problemele pe care încearcă să le reglementeze participanţii la reuniunea G7 este stimularea renunţării la cărbune.
În acelaşi timp, el a apreciat că un embargou la nivelul UE asupra petrolului rusesc este încă posibil, în pofida opoziţiei guvernului ungar, însă nu mai este foarte mult timp pentru negocieri.
Habeck a amintit de summitul UE ce va avea loc la începutul săptămânii viitoare, adăugând că „probabil acesta este coridorul în care fie se poate ajunge la un acord, fie trebuie luate în considerare alte instrumente”.
Ministrul german a menţionat că înţelege rezervele unor ţări cu privire la un embargo, dat fiind că statele au „situaţii de aprovizionare diferite”, dar „este de asemenea important ca Europa să rămână unită”.
„De aceea trebuie ca toate ţările să facă eforturi pentru a-şi reduce dependenţa de petrol. Acest lucru se aplică şi Ungariei”, a mai spus Habeck.
Acesta a adăugat, în ce priveşte Germania, că este nevoie de pregătiri înainte de a lua decizii, a mai consemnat dpa.
Comisia Europeană a propus iniţial, la începutul lui martie, oprirea importurilor de ţiţei rus peste şase luni, iar a produselor petroliere peste opt luni. Ungaria şi Slovacia ar fi urmat să primească un interval de 20 de luni, dar guvernul ungar nu a renunţat deocamdată la obiecţii.
Germania deţine preşedinţia prin rotaţie a G7, din care mai fac parte Franţa, Italia, Japonia, Canada, SUA şi Marea Britanie.