Comisia Europeană a propus miercuri a șasea și cea mai dură rundă de sancțiuni împotriva Rusiei de până acum, care ar putea fi aprobată de ambasadorii guvernelor UE în cursul săptămânii.
Comisia a propus o interdicție completă a importurilor de petrol rusesc, brut și rafinat. Interdicția va fi introdusă treptat, pe o perioadă de şase până la opt luni, până la sfârşitul anului 2022, cu o scutire pentru Ungaria şi Slovacia. Aceste două ţări fără ieşire la mare şi total dependente de livrările prin oleoductul Drujba îşi vor putea continua achiziţiile din Rusia până în 2023, în baza contractelor existente, transmite Reuters.
Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, 65% din petrolul şi 85% din gazul folosite de Ungaria provin din Rusia.
Executivul European dorește să elimine Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, din sistemul internațional de tranzacții și mesagerie SWIFT, precum și alte două bănci majore. Comisia nu a furnizat numele celor două bănci, dar oficialii UE au declarat pentru Reuters că ar fi vorba despre Credit Bank of Moscow și Russian Agricultural Bank.
Comisia propune și mărirea listei cu persoane cărora le este interzisă intrarea în UE și ale căror bunuri în UE sunt înghețate prin adăugarea de ofițeri militari de rang înalt și alte persoane care au comis crime de război în orașul ucrainean Bucha și care sunt responsabili pentru „ asediul inuman” al oraşului Mariupol.
În paralel, UE propune interzicerea a trei mari trusturi de presă care își difuzează producțiile în UE: Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24,TV Center International. Acestora nu li se va permite să-și distribuie conținutul în Uniune prin cablu, satelit, pe internet sau prin aplicații pentru smartphone, deoarece UE consideră că răspândesc fake news-uri fabricare de Kremlin.
În Pachetul de Sancțiuni este cuprinsă și propunerea care interzice firmelor europene să furnizeze servicii de contabilitate, consultanță și relații publice companiilor rusești.