Ministrul Sănătății din Germania a dezvăluit miercuri planurile de dezincriminare a deținerii a până la 30 de grame de canabis și de a permite vânzarea acestei substanțe către adulți în scopuri recreative pe o piață controlată.
Rămâne un semn de întrebare dacă planul aprobat de Cabinet va merge înainte, deoarece guvernul vrea mai întâi să se asigure că este compatibil cu legislația Uniunii Europene.
Ministrul Sănătății, Karl Lauterbach, a spus că legislația va merge înainte doar dacă este cazul.
Planul prevede vânzarea de canabis către adulți la punctele de vânzare licențiate, iar scopul este combaterea crimei organizate și a pieței negre, a spus Lauterbach. El a adăugat că guvernul intenționează să reglementeze strâns piața.
Conform legislației propuse, cultivarea canabisului acasă ar fi permisă într-o măsură limitată (până la trei plante), iar vânzările vor fi posibile în magazine licențiate și, eventual, în farmacii. Vânzarea de canabis medicinal este permisă în farmaciile germane din 2016.
Consumul de canabis ar fi permis numai pentru adulți, în timp ce acesta rămâne interzis din punct de vedere legal pentru orice persoană sub 18 ani.
Potrivit lui Lauterbach, patru milioane de oameni din Germania au consumat canabis anul trecut și un sfert din toți tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani din țară l-au consumat.
Publicitatea pentru promovarea consumului de canabis nu va fi permisă.
Legalizarea vânzărilor controlate de canabis este una dintr-o serie de reforme prezentate în acordul de coaliție de anul trecut dintre cele trei partide social liberale care alcătuiesc guvernul cancelarului Olaf Scholz.
Ei au spus că planul va asigura controlul calității, protejând totodată tinerii și au convenit că „efectele sociale” ale noii legislații vor fi examinate după patru ani.
Reforma, despre care Lauterbach a spus că probabil că nu va intra în vigoare înainte de 2024 dacă este în conformitate cu legile UE, ar face Germania una dintre cele mai liberale țări din Europa în ceea ce privește legislația privind canabisul.
„Aceasta ar fi, pe de o parte, cea mai liberală liberalizare a canabisului din Europa și, pe de altă parte, ar fi și cea mai strict reglementată piață”, a spus Lauterbach, adăugând că reforma ar putea fi „un model” pentru Europa.
Guvernul nu va stabili un preț, a spus Lauterbach, ci va viza stabilirea cerințelor de calitate.
Printre alte planuri de liberalizare, guvernul a eliminat din codul penal al Germaniei interdicția ca medicii să „reclame” serviciile de avort.
Guvernul dorește, de asemenea, să renunțe la legislația veche de 40 de ani care impune persoanelor transsexuale să obțină o evaluare psihologică și o decizie judecătorească înainte de a schimba oficial sexul, un proces care implică adesea întrebări intime. Acesta urmează să fie înlocuit cu o nouă „lege a autodeterminarii”.