fbpx
foto: Comisia Europeană

Reuniune de urgență a miniștrilor Energiei din UE

Miniștrii Energiei din țările Uniunii Europene poartă discuții de urgență luni, în timp ce blocul comunitar construiește pentru un răspuns unitar la cererea Moscovei pentru plata gazul rusesc în ruble, transmite Reuters.

Rusia a oprit săptămâna trecută livrările de gaz către Bulgaria și Polonia, după ce acestea au refuzat să-și îndeplinească cererea de a plăti în ruble.

Acele țări deja plănuiau să înceteze utilizarea gazului rusesc în acest an și spun că pot face față opririi, dar a stârnit temeri că alte țări UE, inclusiv puterea economică a Europei dependentă de gaz, Germania, ar putea fi următoarele.

De asemenea, a amenințat că va sparge frontul unic al UE împotriva Rusiei pe fondul dezacordului cu privire la cursul corect de acțiune.

Cu multe companii europene care se confruntă cu termene limită de plată a gazelor la sfârșitul acestei luni, statele UE au o nevoie stringentă de a clarifica dacă companiile pot continua să cumpere combustibil fără a încălca sancțiunile UE împotriva Rusiei în urma invaziei Ucrainei.

Moscova a spus că cumpărătorii străini de gaze trebuie să depună euro sau dolari într-un cont la banca privată rusă Gazprombank, care le-ar transforma în ruble.

Comisia Europeană a spus țărilor că respectarea schemei Rusiei ar putea încălca sancțiunile UE, sugerând totodată țărilor că ar putea face plăți conforme cu sancțiunile dacă declară finalizată plata odată ce aceasta a fost efectuată în euro și înainte de conversia acesteia în ruble.

După ce Bulgaria, Danemarca, Grecia, Polonia, Slovacia și altele au cerut săptămâna trecută sfaturi mai clare, Bruxelles-ul elaborează orientări suplimentare.

Rusia a declarat vineri că nu vede nicio problemă cu decretul său, care consideră că obligația cumpărătorului este îndeplinită numai după ce valuta a fost convertită în ruble.

În timp ce Bulgaria și Polonia au refuzat să se implice în schema Moscovei, Germania a făcut ecou soluția Comisiei de a permite companiilor să plătească, iar Ungaria a spus că cumpărătorii se pot angaja cu mecanismul Rusiei.

Plățile în ruble pot ajuta la adăpostirea economiei Rusiei de impactul sancțiunilor, în timp ce veniturile din combustibili pot ajuta la finanțarea a ceea ce ea numește o operațiune militară specială.

Țările UE au plătit Rusiei peste 45 de miliarde de euro (47,43 miliarde de dolari) pentru gaz și petrol de când a invadat Ucraina pe 24 februarie, a constatat organizația de cercetare Centrul pentru Cercetare în Energie și Aer Curat.

Rusia furnizează 40% din gazele UE și 26% din importurile sale de petrol, o dependență care înseamnă că Germania și alții au rezistat până acum solicitărilor de oprire bruscă a importurilor de combustibil rusești de teama unor daune economice.

UE se apropie de interzicerea importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului, au declarat diplomații, după discuțiile dintre Comisie și țările UE în weekendul înainte de întâlnirile din această săptămână.

Ambasadorii vor discuta în cadrul unei întâlniri de miercuri un al șaselea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Moscovei, în curs de elaborare de către Comisie.

Miniștrii vor discuta luni, de asemenea, despre necesitatea asigurării urgente a aprovizionării cu gaz non-rus și a umplerii depozitelor, în timp ce țările se pregătesc pentru șocuri de aprovizionare.

Dependența de gazul rusesc variază de la o țară la alta, dar analiștii au spus că o întrerupere totală imediată a gazului rusesc ar arunca țări, inclusiv Germania, în recesiune și ar necesita măsuri de urgență, cum ar fi închiderea fabricilor, pentru a face față.

Austria, Ungaria, Italia și Slovacia au avut și ele rezerve în weekend cu privire la ideea unui embargo petrolier, au spus diplomații.

La sfârșitul acestei luni, Comisia va dezvălui planuri de a pune capăt dependenței Europei de combustibilii fosili ruși până în 2027, inclusiv prin extinderea energiei regenerabile și renovarea clădirilor pentru a consuma mai puțin.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.