fbpx

Indicele ROBOR la 3 trei luni a depășit pragul de 5% pe an

Luni, indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a depăşit pragul de 5%, ceea ce indică că împrumuturile vor continuă să se scumpească, iar ratele la bancă vor crește.

Conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR), ROBOR la 3 luni a urcat luni la 5,01% pe an, de la 4,95% cât a fost vineri, depășind, pentru prima dată în ultimii nouă ani, pragul de 5%.

La rândul său, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,13%, de la 5,04%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Cele două cotații sunt folosite la creditele ipotecare acordate persoanelor care au luat un credit înainte de Mai 2019, ele având în contracte dobânda la credit sub forma ROBOR + marja fixă a băncii.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

Dumitru Nancu: „Impact fiscal IMM Invest (cel mai mare parteneriat public-privat) – fiecare leu garantat de FNGCIMM a întors 12 lei”

IMM Invest, cel mai mare parteriat public-privat, programul gestionat de Fondul Național de Garantare pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.