fbpx

Alerta în Europa. Omicron poate deveni dominant câteva luni

Agenția de sănătate publică a Uniunii Europene a declarat astăzi că varianta Omicron ar putea fi responsabilă pentru mai mult de jumătate din toate infecțiile cu COVID-19 din Europa în câteva luni, dar nu au fost încă cazuri grave de boală identificate în regiune, transmite Reuters care citează Agenția.

Estimarea ar putea da greutate informațiilor preliminare despre transmisibilitatea foarte mare a variantei Omicron, peste cea a variantei Delta, care înainte de Omicron era considerată cea mai contagioasă dintre principalele tulpini de coronavirus.

„Pe baza modelelor matematice efectuate de ECDC, există indicii că Omicron ar putea cauza peste jumătate din toate infecțiile cu SARS-CoV-2 din UE/SEE în următoarele câteva luni”, a spus Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) într-o declarație.

UE și Spațiul Economic European (SEE) includ cele 27 de state membre UE plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Nu există nicio dovadă concludentă cu privire la transmisibilitatea Omicron până acum, dar persoana principală a Organizației Mondiale a Sănătății pentru COVID-19, Maria van Kerkhove, a declarat miercuri că agenția se aștepta să aibă date despre acest lucru în câteva zile.

Joi dimineață, principalul consilier științific al guvernului francez, Jean-Francois Delfraissy, a declarat că Omicron ar putea lua locul Deltei până la sfârșitul lunii ianuarie.

Europa a înregistrat până acum 79 de cazuri ale variantei Omicron detectate pentru prima dată în sudul Africii luna trecută, a spus ECDC.

Jumătate dintre aceste cazuri au fost asimptomatice, iar cealaltă jumătate au prezentat doar simptome ușoare. Nu au existat cazuri de boală gravă, spitalizare sau deces.

Din cazurile care au date privind vârsta și starea de vaccinare, majoritatea au fost tineri și complet inoculați, se spune.

ECDC nu a furnizat alte detalii, dar a remarcat că, deoarece persoanele în cauză erau călători, se poate presupune, de asemenea, că sunt mai sănătoase decât populația generală.

„Vaccinările pentru cei care nu sunt încă vaccinați sau care nu și-au încheiat cursul de vaccinare și rapelurile pentru cei peste 40 de ani sunt obligatorii”, a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon, citat de Reuters.

Măsurile de distanțare fizică, ventilația adecvată în spațiile închise și persoanele care lucrează de acasă, dacă sunt bolnave, s-au dovedit, de asemenea, eficiente în reducerea transmiterii, a spus ea.

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.