fbpx

Cererea de petrol e în scădere, dar soluția rămâne la OPEC

Săptămâna aceasta au apărut în sfârșit câteva vești bune pentru cei îngrijorați de starea prețurilor la petrol. Atât OPEC cât și Agenția Internațională pentru Energie (IEA) au revizuit în scădere predicțiile lor pentru cererea de țiței, sugerând că într-un final s-ar putea să asistăm la o scădere a prețurilor.  „Măsurile de lockdown drastic din China, ca urmare a creșterii numărului de cazuri au condus la revizuire în scădere a estimărilor noastre cu privire la cererea globală de țiței în primul trimestru al anului dar și cu privire la tot anul”, se arată în ultimul buletin publicat de IEA.

Potrivit Organizației, membrii OECD au consumat mai puțin țiței decât se preconiza, ceea a determinat agenția să revizuiască în jos cererea globală e petrol.

În același timp, organizația a remarcat o creștere stabilă și semnificativă a producției în primul trimestru al anului, condusă în bună măsură de producători non-OPEC. De fiecare dată când crește producția ca urmare a țărilor care nu fac parte din OPEC, merită să aruncăm un ochi atent pe răspunsul OPEC.

Până acum răspunsul a întârziat să apară, dar cartelul și-a revizuit la rândul său în jos estimarea privind cererea de țiței pentru anul în curs. Iar această revizuire este de altfel mult mai drastică decât a IEA.

În ultimul său buletin, OPEC susține că cererea globală de petrol va fi cu 480.000 baril/zi mai puțin decât se aștepta. Argumentele cartelului sunt încetinirea creșterii economice din cauza războiului din Ucraina, ar și carantinele din China.

În ceea ce privește producția, IEA pare să fie foarte calmă. După ce a avertizat cu privire la pierderea potențială a trei milioane de barili pe zi de petrol rusesc, din cauza sancțiunilor occidentale, agenția susține acum că eliberarea coordonată a 240 de milioane de barili de țiței, dintre care 180 de milioane eliberați de SUA, vor compensa dispariția țițeiului rus de pe piață.

Se pare că IEA presupune că absența producției rusești va fi ceva temporar – până când va dispărea efectul eliberării rezervelor de petrol americane, dacă nu mai puțin.  Totuși, OPEC poate furniza o surpriză neplăcută membrilor IEA .

La începutul acestei luni, OPEC s-a întâlnit cu reprezentanții UE doar pentru a le transmite că nu va mări producția în cazul exporturile de petrol rusești vor fi complet interzise.

„Potențial am putea vedea dispărând de pe piață mai bine de șapte milioane de barili/zi de petrol rusesc și alte exporturi lichide, ca rezultat al sancțiunilor din prezent, viitoare sau al altor acțiuni de boicot.  Având în vedere cererea actuală, ar fi aproape imposibil să înlocuim acest volum de producție”, a afirmat secretarul general al cartelului, Mohammed Barkindo.

Având în vedere însă revizuirea estimărilor, OPEC ar putea decide pur și simplu să-și revizuiască planurile de producție. Având în vedere că oficial dispar de pe piață milioane de barili din Rusia și că există o șansă foarte mică pentru ca țițeiul din Iran să ajungă iar pe piață, singurii care pot înlocui aceste pierderi sunt OPEC și SUA. Doar în cazul în care doresc asta.

Producătorii din SUA par să fie de acord să mărească producția, prețurile fiind suficient de mari pentru a le garanta niște marje de profit care să stimuleze și mai multe forări. Între timp, OPEC și-a mărit producția cu doar 67.000 barili/zi luna trecută. Acest lucru s-a datorat faptului că unii membrii OPEC au avut un declin și nu o creștere a producției. Semnificativ este că Arabia Saudită și-a scăzut cota de producție.

În același timp, OPEC și-a revizuit în sus predicția privind producția de petrol din SUA, iar istoria arată că atunci când producția de petrol din SUA crește, OPEC nu este foarte fericită și ia măsuri pentru a contracara această creștere.  Acum, având în vedere această așteptare a creșterii producției, cuplată cu estimarea privind scăderea cererii, reacția OPEC nu va întârzia să apară.

În ceea ce privește natura acestei reacții, nu e greu de ghici. Acum, OPEC vinde petrol la un preț care nu s-a mai văzut de ceva ani. Cumpărătorii au puține alternative având în vedere sancțiunile contra Rusiei și sancțiunile contra Venezuelei și Iranului. Practic, piața este făcută de vânzători.

Totuși, problemele din China au întărit suspiciunea că piața s-ar putea schimba. La urma urmei, China este principalul importator iar importurile au scăzut deja  considerabil din cauza carantinelor. Dacă China are nevoie de mai puțin petrol, atunci ar trebui să fie mai puțin petrol disponibil.

Europa pare să devină un client important pentru OPEC dar ar fi ceva temporar deoarece UE încearcă să se descotorosească de hidrocarburile rusești înlocuindu-le cu alte hidrocarburi.

Europa nu reprezintă o piață pe termen lung pentru țițeiul OPEC și ca s-o spunem pe șleau nu este o piață relevantă pentru cartel. Este ceva cu atât mai adevărat pentru doi dintre membrii cartelului are au suficientă capacitate disponibilă pentru a-și mări producția.

Așadar, dacă estimările negative legate de cererea de petrol continuă, depinzând de felul în care evoluează coronavirusul în China și de măsurile luate de UE în privința țițeiului rus, am putea asista la o revizuire a acordului privind producția de țiței între OPEC și Rusia înainte de sfârșitul anului.

Articol de Irina Slav pentru Oilprice.com.

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.