fbpx

Turcia cere ancheta independentă după masacrul de la Bucha

Turcia a cerut miercuri o anchetă independentă în legătură cu cadavrele găsite în oraşul ucrainean Bucea, la nord-vest de Kiev, după plecarea trupelor ruse, adăugându-se valului de indignare mondială, potrivit AFP, transmite Agerpres.

„Imaginile cu masacrul, care au apărut în presă din diverse regiuni, între care Bucea şi Irpin, în apropiere de Kiev, sunt şocante şi triste pentru umanitate”, a scris Ministerul turc al Afacerilor Externe într-un comunicat.

Ştirea a stârnit indignarea statelor occidentale şi a ONU.

Însă, în afara unei postări de luni pe Twitter a Ambasadei Turciei în Ucraina, comunicatul de miercuri este prima reacţie oficială a Ankarei după ce zeci de cadavre au fost găsite în gropi comune sau pe străzi în weekend.

Kremlinul a respins luni „categoric” toate acuzaţiile legate de descoperirea de cadavre ale unor civili, susţinând că imaginile publicate sunt „false”.

Armata ucraineană a preluat controlul asupra oraşului Bucea în urmă cu câteva zile, la scurt timp după retragerea trupelor ruse.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat acest omoruri drept „cele mai mari crime de război” de după Al Doilea Război Mondial şi „genocid”. Statele occidentale au anunţat o înăsprire a sancţiunilor împotriva Moscovei.

„A lua ca ţintă civili nevinovaţi este inacceptabil”, a precizat Ministerul turc al Afacerilor Externe în comunicat, cerând de asemenea o „anchetă independentă” pentru „a-i identifica” pe vinovaţi, care „vor trebui traşi la răspundere”.

Turcia va continua să lucreze pentru a opri astfel de „scene ruşinoase în numele umanităţii”, încheie comunicatul.

Stat membru al NATO, Turcia are legături puternice atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina. Ankara este implicată în medierea între cele două ţări în încercarea de a pune capăt conflictului.

Despre Ioana Popa

Verificați și

Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.