fbpx

Șase motive economice pentru care Rusia nu este o alternativă pentru Rusia

China a avut o poziție cel puțin ambiguă de la începutul războiului din Ucraina, ba chiar a oferit sprijin la nivel declarativ Rusiei. În cadrul Națiunilor Unite, China s-a remarcat ca fiind economia dominantă ce nu s-a pronunțat pro sau contra Rusiei. Este limpede că nu se va alinia taberei NATO pro-Ucraina. Dar cealaltă extremă, aceea de a oferi un ajutor Rusiei, devine din ce în ce mai puțin atrăgătoare pentru China. Deși nu putem estima ce politică va adopta China, există câteva motive raționale care țin de interesul propriu și care pot demonstra de ce ar trebui să adopte o poziție mai fermă asupra viitorului Ucrainei și stabilității globale.

Deși relațiile dintre China și Rusia au fost volatile de-a lungul istoriei, ele au devenit din ce în ce mai apropiate recent. Mult trâmbițata întâlnire dintre XI Jinping și Vladimir Putin de la începutul acestui an, din cadrul Jocurilor Olimpice, a arătat un parteneriat politic solid, asta în timp ce trupele rusești se aflau la granița cu Ucraina. Există mai multe surse plauzibile care sugerează că Moscova a informat Beijingul cu privire la intenția de a ataca, dacă nu chiar cu privire la întregul scop al invaziei.

Aceste surse sugerează că liderii chinezi, ca și cei ruși, au anticipat un conflict rezolvat rapid și încheiat cu o Ucraină dominată de Rusia, pe fondul unui Apus divizat. În fapt, rezistența Ucrainei a fost feroce, iar SUA, UE și alte state s-au poziționat ferm de partea Kievului. Gradul de ostilitate față de Rusia și față de posibilele crime de război amenință să se extindă și asupra celor care se aliază cu Rusia. Între timp, armata rusă nu s-a ridicat la înălțime iar războiul va mai continua.

Șase motive serioase

Deși este evident imposibil de observat leadershipul chinez din interior, fără să mai vorbim de încercarea de a face predicții, este totuși posibil să identificăm parametri care e foarte probabil că vor juca un rol în calculele Beijingului. Niciunul nu indică vreun posibil câștig al Chinei din alianța cu Rusia. Dimpotrivă, scoate în evidență mai degrabă costurile.

În primul rând, China a demonstrat în ultimele decenii o preferință pentru stabilitate. Relația fundamentală cu restul lumii a fost aceea de partener comercial și investitor major în infrastructură. Pe măsură ce războiul continuă, invazia Ucrainei pare din ce în ce mai mult un pariu riscant care va distruge multe parteneriate inclusiv comerciale și financiare. Sprijinind Rusia, China nu face decât să prelungească războiul, contribuind la destabilizarea ordinii internaționale. O întoarcere la stabilitate nu poate avea loc decât printr-o pace în Ucraina.

În al doilea rând, China a promovat un viziune geoeconomică a Euroasiei, în care ea se află la răsăritul unei rețele comerciale care se extinde până în vestul Europei. China a investit masiv în relațiile cu țările din vest, inclusiv cu Rusia și Ucraina. Având în vedere că UE se află de partea guvernului ucrainean, consecința va fi aceea că Ucraina va fi și mai integrată în Europa. Dacă Beijingul trece de partea Rusiei în conflict își subminează perspectiva sa Euroasiatică.

În al treilea rând, China are o viziune diplomatică de durată care pune accent pe cinci „principii de coexistență pașnică”: respectul reciproc pentru suveranitate și integritate teritorială; non-agresiune reciprocă; non-interferență reciprocă în afacerile interne; avantaje egale și reciproce; coexistență pașnică. O operațiune rusească rapidă care ar fi dus la un guvern marionetă în Ucraina ar fi permis Chinei să pună problema în termenii acestor principii, dar dovezile patriotismului ucrainean face acest lucru imposibil. A renunța la principiile diplomatice fundamentale s-ar putea dovedi costisitor pentru China, nu în ultimul rând în relațiile sau cu vecinii asiatici.

În al patrulea rând, China își dorește Taiwanul. O victorie rusească rapidă în Ucraina ar fi oferit sprijin pentru acest obiectiv al Chinei. Un conflict de durată este o realitate de care China vrea să se distanțeze cât mai mult posibil. Sprijinind Rusia, China ar putea să unească și mai mult tabăra pro-Ucraina într-o coaliție care ar oferi un răspuns similar în cazul unei anexări a Taiwanului.

În al cincilea rând, China este dependentă de energie. Majorarea prețului la petrol este o veste proastă pentru economia chineză, chiar presupunând că poate cumpăra mai mult petrol și gaz din Rusia la ofertă. Mai mult, majorarea prețului la mărfuri, ar putea submina legăturile comerciale, dacă acțiunile Chinei sunt văzute ca fiind esențiale în prelungirea conflictului.

În al șaselea rând, creșterea extraordinară a Chinei a fost posibilă prin accesul la piețe și printr-un flux continuu de investiții străine. Sancțiunile s-ar putea îndrepta și asupra Chinei, prin boicoturi și pierderea reputației internaționale care ar duce la pierderea investițiilor. Așadar, interesele Chinei ar fi puternic afectate.

Calculul costurilor

A oferi sprijin Rusiei i-ar permite Chinei accesul  ieftin la mărfuri rusești, dar liderii chinezi știu că ar fi o mișcare nepopulară în ochii publicului și ar duce la repercursiuni. Mai mult, China s-ar confrunta cu așteptări de investiții din partea Rusiei, fără perspectiva de a le vedea remunerate.

China a demonstrat de-a lungul timpului pragmatism în construirea unei poziții economice importante în lume. A sprijini în continuare Rusia ar fi o eroare majoră care implică niște costuri economice de proporții.

Articol de Nicolas Veron și Alan Wolff pentru Brueghel.org

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.