fbpx

Germania are criza energetică „sub control”, spune Scholz

Parlamentul german își începe miercuri „dezbaterea generală” cu privire la bugetul pentru 2023, criza energetică actuală din Europa probabil să figureze în mare parte din discuții.

Dezbaterea de patru ore din Bundestag, camera inferioară a parlamentului, este văzută ca punctul culminant al discuțiilor bugetare și, în mod tradițional, un forum pentru dispute aprinse despre politica guvernamentală între cancelar și liderii opoziției. Aceasta s-a deschis cu un atac virulent la adresa politicii guvernamentale din partea liderului opoziției creștin-democrații, Friedrich Merz, care a acuzat coaliția că a neglijat șansa de a reforma Germania într-o situație de criză determinată în mare măsură de invazia Ucrainei de către Rusia.

Cancelarul Olaf Scholz a contracarat criticile lui Merz privind gestionarea de către guvern a războiului din Ucraina, subliniind printre altele decizia de a se dezice de politica anterioară de a nu livra arme în zonele de conflict. Ca un exemplu al modului în care guvernul său se mișcă cu vremurile, el a spus că investește masiv în infrastructura critică pentru a îndepărta Germania de statutul său reputat de adăpost digital.

El a acuzat blocul conservator CDU/CSU că operează într-o lume „Alice în Țara Minunilor” în care realitatea stătea pe cap. Scholz a lăudat, de asemenea, compromisul de marți privind reforma bunăstării „Bürgergeld” ca fiind o „soluție bună”. Reforma, care urmează să înlocuiască așa-numitul ajutor de șomaj Hartz IV, a suferit mai multe modificări după ce a fost blocată de conservatorii în camera superioară pe 14 noiembrie.

Vorbind despre actuala criză energetică cauzată parțial de reducerea livrărilor de gaze de către Rusia pe fondul tensiunilor legate de invadarea Ucrainei, Scholz a spus că Germania are criza „sub control” și că, deși subvențiile nu vor opri complet creșterea prețurilor la energie, ele vor contribui la reducerea acestora la un „nivel suportabil”.

„Înlăturăm eșecurile unei politici energetice și comerciale care ne-a condus la dependența unilaterală de Rusia și China, în special”, a spus cancelarul.

El a spus că instalațiile de stocare a gazelor sunt pline, se încheie noi contracte cu furnizori non-ruși, centralele electrice pe cărbune sunt repornite și centralele nucleare continuă să funcționeze. Germania a avut puterea să depășească criza și să iasă mai puternică din ea, a adăugat el. Scholz a subliniat sarcina administrației sale de a remedia eșecurile percepute ale guvernelor anterioare în stimularea forțelor armate și menținerea și îmbunătățirea infrastructurii critice.

Proiectul de buget prezentat de coaliția de guvernământ din Germania formată din social-democrații de centru-stânga (SPD) ai lui Scholz, verzii ecologisti și democrații liberi (FDP) axați pe afaceri prevede cheltuieli de 495,8 miliarde de euro (512,5 miliarde de dolari).

Deși așa-numita frână a datoriilor a Germaniei urmează să fie restabilită în 2023, după o pauză de trei ani pentru a face față consecințelor economice generate de pandemia de coronavirus, noi împrumuturi în valoare de peste 45 de miliarde de euro sunt posibile pe fondul temerilor de recesiune.

Bugetul federal este programat să fie votat vineri în parlament.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.