fbpx
foto: Inquam

Gruia Stoica: Companiile românești se luptă pentru supraviețuire

“Majoritatea companiilor românești se luptă, zilnic, pentru supraviețuire”. Este declarația omului de afaceri Gruia Stoica, fondatorul Grampet Grup. Într-un interviu pentru revista Forbes acesta face o analiză a mediului privat din România pentru anul 2021. Stoica spune că doar companiile care “și-au consolidat o structură bine integrată și sisteme de protecție în situații de criză” au reușit să își mențină dinamica în zona de investiții și au reușit să implementeze proiecte de extindere.

“Există multe motive de prudență și îngrijorare, iar lipsa unui suport real din partea statului – o realitate cu care, din păcate, ne-am obișnuit în ultimii 30 de ani – devine acum o piedică enormă pentru întreaga economie privată și, implicit, viitorul sustenabil al României”, subliniază Gruia Stoica.

Omul de afaceri mai spune că îi este „foarte greu” să identifice o decizie a Guvernului cu impact pozitiv în anul 2021 și că așteaptă să vadă ce proiecte dedicate industriei în care și-a dezvoltat afacerile vor fi incluse,  dar mai ales implementate, prin PNRR.

„Ca operator privat, aș fi vrut ca propunerile guvernului să reflecte o strategie clară de relansare a industriei feroviare, care să adreseze cu prioritate problemele majore din sistem. Dincolo de infrastructura devastată de subfinanțare, un aspect cunoscut și asumat de autorități, avem o criză majoră a forței de muncă”, declară Stoica.

Transportul feroviar de marfă este un domeniu de importanță strategică, marile țări ale lumii alocând investiții substanțiale pentru consolidare și dezvoltare, mai subliniază fondatorul Grampet, care atrage atenția că în  România “nevoile de investiții și modernizare sunt uriașe”.

„Principala provocare este în continuare faptul că nu există o strategie asumată de toate forțele politice, care să atragă după sine proiecte și măsuri optime. Este greu de crezut că vom putea realiza investițiile promise și că vom reuși să îmbunătățim competitivitatea industriei românești și să o integrăm în sistemul european, în condițiile în care oamenii noștri bine pregătiți pleacă să lucreze în alte țări, iar numărul celor care vin în loc este foarte mic și nivelul lor de pregătire este aproape zero”, a mai declarat Gruia Stoica.

Fondatorul Grampet subliniază de asemenea că industria are soluții și propuneri ce pot fi implementate cu un minim efort din partea statului și că și-ar dori o colaborare reală și o comunicare transparentă cu factorii de decizie.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

Chimcomplex România semnează un acord de finanțare pentru o centrală de cogenerare de 108 MW

Producătorul român de produse chimice Chimcomplex Borzești a anunțat joi că a semnat un contract …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.