Autorizaţia gazoductului Nord Stream 2, ce leagă Rusia de Germania, a fost sistată, anunţă cancelarul german Olaf Scholz, după recunoaşterea de către Moscova a independenţei provinciilor ucrainene pro-ruse, transmite RFI.
Fără acest certificat, Nord Stream 2 nu poate fi pus în funcţiune, anunţă cancelarul german Olaf Scholz, într-o conferinţă de presă în care s-a aflat şi primul ministru al Irlandei, Micheal Martin.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a cerut, marţi, oprirea imediată a gazoductului ruso-german Nord Stream 2 şi a adăugat că ia în calcul ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia pe motiv că “pregăteşte continuarea agresiunii militare împotriva Ucrainei”.
Zelensky a explicat faptul că “prin recunoaşterea teritoriilor separatiste şi prin desfăşurarea de noi trupe, Rusia crează baze legale pentru a putea să continue agresiunea militară împotriva statului ucrainean”.
Luni spre marţi, preşedintele Vladimir Putin a ordonat desfăşurarea de trupe în “republicile” separatiste Lugansk şi Doneţk, la câteva ore după ce a recunoscut independenţa lor, încălcând astfel acordurile de pace încheiate în 2014 şi în 2015 cu Ucraina. Niciun calendar şi nici amploarea acestei desfăşurări de forte nu a fost precizată, dar, Rusia dispune în prezent de aproximativ 150.000 de soldaţi la frontiera ucraineană, potrivit Washington.
Nord Stream 2 este un gazoduct submarin lung de 1.200 de km ce leagă Rusia de Germania, prin Marea Baltică, dar care nu a fost dat în folosinţă. Lucrările de construcţie au fost încheiate în septembrie 2021.
Capacitate de transport a Nord Stream este de 55 de miliarde de metri cubi.
Investiţia, de aproximativ 9 miliarde de euro, a fost finanţată în proporţie de 50% de Gazprom, iar restul de către 5 companii energetice europene.
Nord Stream 2 este un proiect controversat, care a dus la multe dezbateri și dialog în contradictoriu în interiorul UE. Mai mulți miniștri de Externe au declarat că acest nu face altceva decât să consolideze supremația Moscovei asupra livrărilor de gaze, sabotând politica energetică a UE și s-au opus exploatării lui.