Președintele american, Joe Biden, și președintele rus, Vladimir Putin, au convenit în principiu asupra unui Summit asupra Ucrainei, a declarat luni liderul francez, oferind o posibilă cale de ieșire dintr-una dintre cele mai periculoase crize europene din ultimele decenii, transmite Reuters.
Piețele financiare au crescut din perspectiva speranței unei soluții diplomatice, chiar dacă imaginile din satelit păreau să arate desfășurarea rușilor mai aproape de granița cu Ucraina, în timp ce zgomote de lupte s-au auzit luni în est, unde forțele guvernamentale ucrainene luptă cu separatiștii pro-ruși.
Biroul președintelui francez, Emmanuel Macron, a arătat într-o declarație că a prezentat ambilor lideri un summit despre „securitatea și stabilitatea strategică în Europa”. Într-o declarație, Casa Albă a spus că Biden a acceptat întâlnirea „în principiu”, dar numai „dacă nu a avut loc o invazie”.
„Suntem întotdeauna pregătiți pentru diplomație”, a spus secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki. „Suntem, de asemenea, pregătiți să impunem consecințe rapide și grave, în cazul în care Rusia ar alege în schimb războiul”.
Mesajele care solicită comentarii de la Kremlin și de la biroul președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskii nu au fost returnate imediat luni devreme.
Puține detalii despre summit-ul propus, anunțat după o serie de telefoane între Macron, Biden, Putin, Zelenskiy și premierul britanic Boris Johnson, sunt clare.
Biroul lui Macron și Casa Albă au spus că substanța planului va fi elaborată de secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov în timpul întâlnirii lor planificate pentru 24 februarie.
Ce rol avea să joace Ucraina la summit, dacă va exista, de asemenea, era incert.
Un oficial al administrației Biden a spus într-un e-mail că summitul a fost „complet noțional”, deoarece momentul și formatul nu au fost încă stabilite.
Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a spus că este nevoie urgentă de discuții pentru a evita războiul, în timp ce Germania a spus că Rusia ar trebui să revină la masa negocierilor.
În timp ce prețurile petrolului au scăzut, piețele asiatice de acțiuni au redus pierderile și futures de pe Wall Street s-au amplificat la știrile despre un posibil summit, Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia, a spus că este sceptic că se va întâmpla.
„Dar dacă Biden și Putin s-au întâlnit, ar trebui să-l invite pe (Zelenskiy) să se alăture”, a spus el într-un mesaj postat pe Twitter.
Vestea propunerii lui Macron vine după o săptămână de tensiuni sporite provocate de consolidarea militară a Rusiei.
Forțele ruse s-au adunat în jurul vecinului său de la sfârșitul anului trecut, în ceea ce țările occidentale spun că este un preludiu al unei invazii care ar putea veni în orice moment.
Rusia neagă orice intenție de a invada, dar nervii s-au slăbit și mai mult atunci când ministerul apărării din Belarus a anunțat că Rusia va extinde exercițiile militare în Belarus, care trebuiau să se încheie duminică.
Compania de imagini prin satelit Maxar din SUA a raportat noi desfășurari multiple de unități militare rusești în păduri, ferme și zone industriale la doar 15 km (9 mile) de granița cu Ucraina.
Duminică, Blinken a spus că extinderea exercițiilor din Belarus, la granița cu Ucraina la nord, l-a făcut mai îngrijorat de faptul că Rusia se află în pragul unui atac și trebuie profitată de orice ocazie pentru ca diplomația să funcționeze.
Belarus a declarat că trupele ruse vor pleca acasă de la exerciții atunci când va fi „o nevoie obiectivă” de a face acest lucru, a spus agenția de știri Interfax, citată de Reuters.
Într-o scrisoare adresată șefei ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, văzută de Reuters, Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea că „invazia ulterioară a Ucrainei de către Rusia ar putea crea o catastrofă a drepturilor omului”, inclusiv posibila arestare și ucidere a oponenților.
Bombardamente sporadice peste linia care desparte forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii pro-ruși din est s-au intensificat de joi.
Luni s-au auzit din nou zgomote de lupte, inclusiv o explozie în centrul orașului Donețk, controlat de separatiști. Nu s-a cunoscut cauza.
Rebelii au spus că doi civili au fost uciși în bombardamentele de către forțele guvernamentale de la Kiev, a declarat agenția de presă rusă RIA. Presa rusă a raportat că 61.000 de evacuați din estul Ucrainei au intrat în Rusia.
Kievul a acuzat forțele pro-ruse că își bombardează propriii compatrioți în regiunea separatistă pentru a da vina pe seama forțelor guvernamentale ucrainene pentru atacuri.
Țările occidentale pregătesc sancțiuni despre care spun că ar fi de amploare împotriva companiilor și persoanelor ruse în cazul unei invazii, inclusiv măsuri pentru a interzice instituțiilor financiare americane să proceseze tranzacții pentru marile bănci rusești, au spus oameni familiarizați cu problema.
Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat pentru BBC că astfel de măsuri ar putea include restricții asupra accesului întreprinderilor rusești la dolar și liră sterlină.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat pentru postul german ARD că Rusia „va fi, în principiu, izolată de piețele financiare internaționale” și de exporturile europene majore.
Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că este timpul ca Occidentul să impună cel puțin o parte din sancțiunile pe care le-a pregătit, dar administrația Biden a refuzat să facă acest lucru, spunând că efectul lor de descurajare se va pierde dacă este folosit prea curând.