fbpx

Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului energetic, a fost avertismentul lansat de vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronche, în cadrul evenimentului Gândul Energy Now 2023. În această vară, datorită excesului de energie regenerabilă, produsă din surse fotovoltaice și eoliene, acestea au fost deconectate de operatorul național PSE.

În momentul de față, ANRE întocmește legislația secundară astfel încât să poată fi implementate deciziile de la Bruxelles și din România.

„Am avut ani dificili, ani care au fost atipici, nu mai e nevoie să spunem de COVID, o criză economică, un război și anul trecut o criză care a fost dificilă la nivel european pe zona de energie, astfel încât am văzut foarte bine cum o producție cu un consum scăzut, de 7,4 ori, totuși am reușit să importăm, am reușit cu ghilimele, deci nu e un succes, să importăm un tera.

Deci dacă am fi avut același consum, cred că am fi importat patru terawați anul trecut. Nicidecum un terawatt, dar lucrurile văd că s-au schimbat. Ne-a ajutat și Dumnezeu, pentru că a fost un an cu hidraulicitate bună și dacă ne uităm la cele șase luni, de început, am constatat că avem un excedent de energie și am exportat circa 2.910 megawați la finalul celor șase luni, ceea ce este un succes, dar în continuare avem nevoie de energie și care să fie și în bandă, dar dacă nu este în bandă, trebuie să găsim soluții și așa cum au găsit alții trebuie să găsim și noi”, a prezentat situația din acest moment vicepreședintele ANRE.

Conform vicepreședintelui ANRE, România trebuie să acorde atenție deosebită cantității de energie produsă de prosumatori, care poate ajunge să pună probleme stabilității sistemului energetic.

„Avem noi provocări legate de prosumuri, care sunt un lucru bun, că toată lumea se întreabă dacă sunt buni sau nu sunt buni. Da, sunt buni, dar problema, de asemenea, cum facem astfel încât să fie extraordinar de buni și să-i folosim ca atare. Dacă la început, în luna martie, aveam undeva capacitate de 483 la prosumeri, în momentul de față, după ultimele date, la finalul lunii august, avem capacitate instalată de către prosumuri de 1.164 de megawați, la un număr total de 91.572 de prosumeri.

Drept exemplu de cât de importante sunt proiectele de stocare, Andronache a arătat situația cu care s-a confruntat Polonia, de două ori, în acest an. Operatorul național a fost nevoit să deconecteze de la sistemul de transport energia produsă în exces de prosumatori, fotovoltaic și eolian.

„Și acesta e motivul pentru care, fac o paranteză, România are si securitate energetică, astfel încât să nu ajungem în situația Poloniei, care a avut probleme cu menținerea stabilității sistemului energetic, în condițiile în care ei au un număr de, au capacitate instalată undeva la 9.300 de de megawați, iar noi o să avem la finalul lunii martie, după datele pe care le avem, undeva aproape de 2.000 de megawați, ceea ce este o capacitate mare, dar care are un randament scăzut.

Dacă reușim, și vom face, și va pune o presiune mare pe sistemul de distribuție, dar, dacă vom avea stocare, atunci inclusiv termenul de prosumer își va atinge scopul producție pentru consumul propriu și lucrurile vor sta cu totul diferit, iar pe de altă parte aceste lucruri pe care noi le avem în vedere trebuie să le și reglementăm”, a conchis vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache.

 

Articol preluat din Gandul.ro

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.