fbpx

Mario Draghi: Diversificarea surselor de energie, posibilă într-un timp scurt

Europa își poate limita dependența de energia rusă prin diversificare „într-un timp relativ scurt”, a declarat premierul italian Mario Draghi într-un interviu pentru Corriere della Sera, publicat duminică, notează POLITICO.

„Nu mai vrem să depindem de gazul rusesc, pentru că dependența economică nu trebuie să devină subjugare politică”, a spus el. „Pentru a face acest lucru, trebuie să diversificăm sursele de energie și să găsim noi furnizori.”

Pentru a se desprinde de energia rusă, Eni din Italia a semnat un acord cu Sonatrach din Algeria la începutul acestei luni pentru a primi încă 9 miliarde de metri cubi de gaz până anul viitor și în 2024. „Vor urma alte țări”, a spus Draghi. „Diversificarea este posibilă și fezabilă într-un timp relativ scurt, mai scurt decât ne-am imaginat acum o lună.”

În prezent, Rusia furnizează aproximativ 40% din gazul natural al Italiei și 45% din gazul importat din UE.

Draghi a mai spus că propunerea Italiei de a limita prețul gazelor naturale „câștigă sprijin” în UE. Blocul a fost de acord să pună capăt importurilor de cărbune la începutul lunii aprilie și există presiuni pentru ca acestea să fie extinse la petrol și gaze.

„Europa continuă să finanțeze Rusia prin achiziționarea de petrol și gaze, printre altele, la un preț care nu are nicio legătură cu valorile istorice și cu costurile de producție”, a spus Draghi.

Întrebat despre iarnă și despre riscul unei încetiniri a producției industriale în cazul în care există o penurie de gaz, Draghi a răspuns spunând că Italia este asigurată cu gaz în depozite și gaze noi de la alți furnizori.

„Chiar dacă ar fi luate măsuri de izolare, acestea ar fi ușoare”, a spus el, adăugând că acestea ar include reducerea încălzirii cu 1 la 2 grade și efectuarea de modificări similare în ceea ce privește aparatele de aer condiționat.

Draghi a mai spus că obiectivul ar fi să investească rapid în surse de energie regenerabilă. „Până acum, obstacolul a fost în esență de natură birocratică și de autorizare”, a spus el. „Nu ne mai putem permite aceste drepturi de veto”.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

Suedia somată să ceară scuze comunității minoritare Tornedalian pentru abuzurile istorice

Statul suedez și Biserica Suediei ar trebui să își ceară scuze pentru nedreptățile istorice comise …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.