Rusia va deveni „nesemnificativă economic” pe termen lung din cauza sancțiunilor internaționale și a fugii capitalului, au avertizat mai mulți economiști.
Fondul Monetar Internațional a revizuit prognoza privind economia Rusiei la o contracție cu 6% în acest an, cu două puncte procentuale mai bine decât se estima inițial. Fondul a considerat că economia rusească s-a descurcat mult mai bine decât se aștepta în fața sancțiunilor.
Banca centrală a Rusiei a surprins piețele la sfârșitul lui iulie când a redus dobânda la 8% , mai jos decât nivelul pre-război, menționând domolirea inflației, moneda puternică și riscul de recesiune.
Rubla și-a revenit de la pierderile istorice suferite după invazia Ucrainei devenind cea mai performantă monedă din acest an, ceea ce l-a făcut pe președintele rus să declare că sancțiunile occidentale au eșuat.
Rusia a continuat să exporte energie și mărfuri, ținând în tensiune Europa cu livrările de gaz. Totuși, mulți economiști observă costurile pe termen lung pentru economia rusă, derivate din fuga firmelor străine, care va afecta capacitatea de producție și capitalul, determinând și o fugă a talentelor. De asemenea, Rusia își pierde piețele tradiționale de petrol și gaze și are un acces diminuat la importurile de tehnologie și inputuri.
Ian Bremmer, președintele Eurasia Group, a declarat pentru CNBC că neplăcerile provocate de sancțiuni nu sunt așa de puternice, cum se credea original, dar ținta e dincolo de anul 2022.
„Dovezile anecdotice sugerează dislocări ale producției, stocuri golite și penurie de componente străine. Cipurile și transporturile sunt cele mai afectate, reflectând cererea militară. Importurile de bunuri de consum cresc, dar mai puțin bunurile intermediare/de investiții”, afirmă Bremmer.
Potrivit lui Bremmer, pe măsură ce sancțiunile se intensifică și crește nemulțumirea populară, oamenii educați părăsesc Rusia, subliniind importanța sancțiunilor comerciale asupra tehnologiilor sensibile: „Sancțiunile subminează productivitatea și creșterea economică. Fuga creierelor duce la un declin direct în populația muncitoare, în special în muncitorii cu productivitate ridicată, reducând PIB-ul. Afectează toată economia, reducând investițiile și economisirile.”
Eurasia Group estimează un declin constant al activității economice care va duce la o contracție de 30-50% a PIB-ului rusesc față de nivelul de dinainte de război.
Un studiu publicat de Yale University, care a analizat informații despre comerț și curierat arată că zvonurile privind supraviețuirea economiei rusești sunt mult exagerate. Lucrarea sugerează că sancțiunile internaționale și exodul a mai bine de 1000 de companie au lovit catastrofic economia Rusiei.
„Poziția strategică a Rusiei de exportator de mărfuri s-a deteriorat iremediabil, iar acum negociază de pe o poziție slabă pierzându-și piețele tradiționale și având în față provocarea pivotării către Asia a unor bunuri non-fungibile precum gazul transportat prin conducte”, consideră economiștii de la Yale.
Ei afirmă că în pofida unor reușite ocazionale, importurile rusești s-au prăbușit, iar Moscova are probleme în a-și procura inputuri, părți componente și tehnologie.
„Contrar iluziilor de autosuficiență ale lui Putin și a substituirilor părților de import, producția domestică rusească a ajuns într-un punct mort, fără să aibă capacitatea de a înlocui afacerile, produsele și talentele umane pierdute; penuria de inovații și produse domestice a dus la prețuri explozive și la neliniștea consumatorilor”, se afirmă în raport.
„Ca urmare a retragerii investițiilor, Rusia a pierdut companii care făceau 40% din PIB, inversând trei decenii de investiții străine și generând un exod fără precedent al populației.”
Această rezistență aparentă a economiei ruse și recrudescența rublei au fost puse în bună măsură pe seama prețurile mari la energie și controlului capitalului. Rusia e cel mai mare exportator de gaz și al doilea mare exportator de petrol, astfel că sancțiunile au fost compensate de veniturile mai mari obținute din energie. Acum, Rusia a relaxat o parte dintre controalele de capital și a redus dobânzile pentru a nu aprecia prea mult moneda.
„Putin apelează la intervenții fiscale și monetare nesustenabile pentru a echilibra niște slăbiciuni structurale ale economiei, care deja au adus primul deficit bugetar după mulți ani și au început să sece rezervele de valută”, afirmă economiștii de la Yale.
„Privind înainte nu există pentru Rusia vreo cale de a evita dezastrul economic dacă țările aliate rămân unite în a menține sancțiunile și presiunea contra Rusiei. Titlurile defetiste care susțin că economia Rusiei și-a revenit pur și simplu ignoră faptele, care arată prin orice criteriu folosim, că economia rusească suferă, iar acum nu este momentul să apăsăm pedala de frână”, conchide raportul.
Articol de Elliot Smith pentru CNBC.