Producția de petrol și gaze a Norvegiei se află la cote record, revenindu-și după un an de pandemie și scădere a producției. Compania norvegiană Equinor este principala beneficiară, ea dublându-și veniturile. Mai mult, prin descoperirea unor noi zăcăminte de hidrocarburi, compania își afirmă implicit rolul fundamental pe care îl acordă exploatării hidrocarburilor. În timp ce industria petrolului se lupta în 2020 cu restricțiile provocate de pandemie și cu o scădere a cererii pentru petrol, companiile norvegiene au reușit să treacă cu bine acest impas prin suspendarea taxelor de către guvernul de la Oslo, ceea ce le-a permis acestor companii să își mențină sănătatea financiară. Acțiunile guvernului au fost criticate de activiștii de mediu care își doresc o tranziție cât mai rapidă la energia regenerabilă. Dar nu e de mirare că Norvegia a ales astfel, având în vedere că vorbim de o țară care se bazează în special pe veniturile obținute din exploatarea petrolului.
Primul Ministru norvegian, Jonas Gahr Støre, consideră că a pune cruce exploatărilor de petrol și gaz ar afecta și tranziția către energie regenerabilă, dată fiind dependența încă mare a lumii de energie convențională. „Dacă am spune stop într-o zi producției de petrol și gaz, cred că am pune stop și tranziției industriale către emisii zero … Așadar, ne vom dezvolta și vom face tranziție, dar nu vom închide”, a afirmat el.
De asemenea, Norvegia este unul dintre cei mai mari furnizori de gaz către Europa, fiind devansată în clasament doar de Rusia. În octombrie, datorită majorărilor de preț pe piața gazului, Norvegia a încasat facturi de 7,9 miliarde de dolari. Guvernul norvegian continuă să susțină producția de gaz ca o alternativă mai curată față de cărbune.
Pe măsură ce Norvegia își mărește producția de petrol pentru a face față cererii globale, producția țării scandinave a depășit estimările, de la lună la lună, la fel cum s-a întâmplat și cu producția de gaze naturale. Odată cu majorarea producției, au crescut și veniturile. Equinor, principala companie petrolieră norvegiană, și-a dublat veniturile în primele trei trimestre ale lui 2021, comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Potrivit companiei, profitul net a crescut la 1,4 miliarde de dolari între iulie și septembrie.
În pofida extinderii operațiunilor petroliere, compania nu se abține de la a face tranziția spre energia regenerabilă, și plănuiește să investească în acest domeniu 23 de miliarde de dolari, până în 2026. Compania își propune nu doar să fie un jucător important pe piața petrolului dar și să devină lider pe piața energiei solare și eoliene. În timp ce Equinor continuă să furnizeze petrol și gaze Europei, într-un moment în care prețurile se află la niveluri nemaiîntâlnite și multe țări se confruntă cu perspectiva penelor de curent, compania rămâne optimistă cu privire la rolul pe care îl joacă în energia tradițională, dar și cu privire la abilitatea sa de a-și folosi profiturile pentru a investi pe termen lung în energia regenerabilă.
După luni de producție în creștere și exporturi record, companiile norvegiene de gaz și petrol au anunțat că își vor mări investițiile pentru anul viitor. Stimulările fiscale din partea guvernului joacă un rol important în cazul acest. Astfel, investițiile pentru anul viitor din partea acestor companii ar urma să se situeze la aproximativ 17 miliarde de dolari, în loc de 15,6 miliarde de dolari.
Nu se prefigurează niciun nor amenințător pentru industria de petrol și gaze din Norvegia, care continuă să devină de la an la an mai puternică, în ciuda problemelor din pandemie. Având în vedere și investițiile în energia regenerabilă, este limpede că firmele din țara scandinavă sunt pregătite pentru ceea ce urmează. Viitorul energetic al Norvegiei pare asigurat, mai ales că cererea de petrol și gaze a Europei nu dă semne de oboseală.
Articol de Felicity Bradstock pentru Oilprice.com