fbpx

Socialiștii câștigă alegerile anticipate din Portugalia

Sfidând orice probabilitate, socialiștii de centru-stânga din Portugalia au câștigat o majoritate parlamentară la alegerile generale anticipate de duminică, asigurând un nou mandat puternic pentru prim-ministrul Antonio Costa, transmite Reuters.

Rezultatul, stimulat de o prezență la vot mai mare decât s-a așteptat, în ciuda pandemiei de coronavirus, vine ca o surpriză după ce socialiștii și-au pierdut cea mai mare parte din avantajul lor în recentele sondaje de opinie și înseamnă că Portugalia va avea un guvern stabil care să supravegheze aplicarea fondurilor UE de recuperare a pandemiei. .

Votul a fost convocat în noiembrie, după ce foștii aliați din stânga dur ai lui Costa s-au alăturat dreptei pentru a anula bugetul guvernului său minoritar.

Cele două partide de extremă stângă au plătit prețul, pierzând mai mult de jumătate din mandatele lor, potrivit sondajelor la ieșire din sondaj.

După sondajele de opinie de săptămâna trecută, Costa a recunoscut însuși că portughezul nu a vrut să-i acorde o majoritate deplină și a spus că este pregătit să încheie alianțe cu partide asemănătoare, ceea ce nu mai este necesar.

„Majoritate absolută nu înseamnă putere absolută. Nu înseamnă să guvernezi singur. Este o responsabilitate sporită și înseamnă să guvernezi cu și pentru toți portughezii”, a spus Costa în discursul său de victorie.

Înainte de apariția rezultatelor finale, Costa a spus că partidul a câștigat 117 sau 118 locuri în parlamentul de 230 de locuri, în creștere față de 108 câștigate la alegerile din 2019, iar susținătorii săi au izbucnit în sărbători puternice, cântând vechiul imn revoluționar „Grandola” și fluturând cu mâna. steaguri.

Costa, care a ajuns la putere în 2015 în urma unei crize a datoriilor din 2011-2014, a condus o perioadă de creștere economică constantă care a contribuit la micșorarea deficitului bugetar și chiar la obținerea unui mic excedent în 2019, înainte de lovirea pandemiei.

Totuși, Portugalia rămâne cea mai săracă țară din Europa de Vest și se bazează pe fondurile UE de recuperare a pandemiei.

Economistul Filipe Garcia, șeful consultanților Informacao de Mercados Financeiros din Porto, a declarat că investitorii ar aprecia probabil noul mandat puternic al lui Costa, având în vedere reducerea record de către guvern a deficitului bugetar.

„În plus, socialiștii nu vor trebui să facă compromisuri (cu alte partide), ceea ce garantează stabilitate și o linie clară de acțiune. Cea mai mare provocare va fi promovarea creșterii potențiale”, a spus el.

Social-democrații de centru-dreapta s-au situat pe locul secund, la sub 30% din voturi, conform rezultatelor provizorii, față de aproximativ 42% a socialiștilor.

Extrema-dreapta Chega a apărut ca a treia forță parlamentară ca mărime, făcând un salt mare de la un singur loc în legislatura anterioară la cel puțin 11.

Un guvern stabil ar fi de bun augur pentru accesul Portugaliei la un pachet de 16,6 miliarde de euro (18,7 miliarde de dolari) de ajutor UE pentru redresarea pandemiei și succesul său în a canaliza fonduri în proiecte de stimulare a creșterii economice.

Cu mai mult de o zecime din cele 10 milioane de oameni din Portugalia estimați a fi izolați din cauza COVID-19, guvernul a permis persoanelor infectate să părăsească izolarea și să voteze personal , iar oficialii electorali au îmbrăcat costume de protecție după-amiaza pentru a le primi.

Prezența la vot a fost pe cale să depășească nivelul record de participare de 49% din 2019.

Ca și în multe țări europene, infecțiile au crescut, deși vaccinarea a menținut decesele și spitalizările mai mici decât în ​​valuri anterioare.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.