fbpx

Aproape jumătate dintre firmele slovene riscă să se prăbușească din cauza costurilor ridicate ale energiei

Costurile cu energia pentru companii au crescut cu aproape 18% anul trecut, potrivit rezultatelor unui sondaj publicat de Camera de Comerț și Industrie a Sloveniei. Se așteaptă ca facturile să crească cu 128% în acest an, potrivit Balkan Energy News.

Ponderea companiilor care au declarat că existența lor pe termen lung este în pericol a ajuns la 47%, iar 12% au dezvăluit că au recurs la reduceri de producție pentru a face față creșterii costurilor la energie. Au fost 148 de respondenți la sondaj.

Potrivit unui sondaj de opinie, 30% dintre respondenți au spus că cheltuielile cu energia au crescut cu peste 10% anul trecut. Peste 35% dintre aceștia au estimat că majorarea costurilor în 2022 va depăși 300%.

Datele au arătat că doar 43,5% dintre firme și-au asigurat întreaga cerere de energie electrică cu contracte pentru 2022, față de 21% pentru gaz. O zecime nu are niciun contract de energie electrică pentru anul acesta, ceea ce înseamnă că trebuie să-și procure energie pe piață și că sunt expuse la volatilitatea actuală, în timp ce 51% dintre respondenți nu au încheiat nicio tranzacție pentru furnizarea de gaze.

Marea majoritate a firmelor, 88%, a declarat că au crescut prețurile produselor lor ca urmare a creșterii costurilor cu energia, în timp ce 39% au limitat producția. În același timp, 27% au apelat la reduceri de locuri de muncă, 12% au declarat că au oprit producția și 8% și-au mutat capacități în străinătate.

Întrebați despre consecințele crizei energetice, 80% dintre participanți au spus că creșterea costurilor cu energia le-ar reduce profiturile, în timp ce 75% au subliniat necesitatea creșterii prețurilor la produsele lor.

Companiile spun că au rămas fără numerar de rezervă, că anulează turele, prelungesc vacanțele și amână activitățile de producție neesențiale. În același timp, clienții nu reușesc să confirme comenzile, conform rezultatelor sondajului.

Directorul general al Camerei de Comerț și Industrie, Vesna Nahtigal, a spus că cea mai mare parte a poverii este de așteptat să fie simțită încă, în 2022. Multe companii aveau strategii pe termen lung de cumpărare a energiei, dar au fost încă prinse nepregătite pentru creșterea extremă a prețurilor, care nu avea nicio justificare economică, a subliniat ea.

Nahtigal a avertizat, de asemenea, despre prețurile ridicate la materiile prime, întârzierile în lanțurile de aprovizionare și penuria. „La nivel național trebuie să se asigure o alimentare stabilă cu energie electrică și un preț rezonabil. În caz contrar, nu va exista creștere economică și visul unei valori adăugate ridicate așteptate se va încheia”, a subliniat ea.

Guvernul ar trebui să propună la nivelul Uniunii Europene ca doar utilizatorii de certificate de emisie de dioxid de carbon să aibă voie să le cumpere, spre deosebire de speculatorii de pe piață, a adăugat Nahtigal. De asemenea, Slovenia trebuie să intervină imediat în ceea ce privește prețurile energiei, cel puțin temporar, sau să ofere ajutor financiar companiilor aflate în dificultate, a subliniat ea. Directorul general al Camerei a spus că tarifele de rețea, care au fost majorate la începutul anului, trebuie înghețate.

Dacă energia scumpă este o strategie pentru tranziția verde, activitățile consumatoare de energie vor avea un viitor prost sau nu vor avea viitor, a mai afirmat Nahtigal.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.