Consumatorii din întreaga lume au început deja să simtă în buzunare criza globală a gazului, care are drept consecință, printre altele, și majorarea prețurilor la energie în Europa și Asia. Consumatorii casnici din Europa plătesc prețuri mai mari la energie, inclusiv la gaz, în timp ce aproape jumătate din consumatorii americani se așteaptă la o majorare cu 30% a facturilor la energie, în condițiile în care folosesc cu preponderență pentru încălzire gaz natural.
Problemele consumatorilor nu se vor limita, însă, doar la facturi mai mari la energie. Creșterea prețului la gaze naturale determină în cascadă o majorare a prețului mondial al alimentelor și combustibilului. Ambele sunt așteptate să se scumpească în lunile următoare în parte din cauza efectului indirect al prețurilor record la gaz, ceea ce afectează producția unor materii prime fundamentale pentru industria alimentară și pentru bunurile agricole.
„Problemele din această iarnă s-ar putea să se simtă mult mai departe, pentru mai mult timp și în mai multe domenii”, scria Jinjoo Lee în această săptămână într-un articol pentru „The Wall Street Journal”.
Și într-adevăr, creșterea prețului la gaze nu doar că a crescut facturile la energie pentru gospodării. Ea are un rol determinant și asupra lanțurilor de aprovizionare globală cu mâncare, iar consecințele s-ar putea resimți până anul viitor. Și asta deoarece o producție mai mică de îngrășăminte va conduce la o ofertă mai redusă și va influența decizia fermierilor cu privire la culturile pe care vor decide să le introducă anul viitor în încercarea lor de a evita pe cât posibil problema costurilor mari la îngrășăminte.
La mijlocul lui septembrie, mari companii europene din industria chimică, extractivă și alimentară au anunțat că majorarea prețurilor la gaz și electricitate le afectează marja de profit iar unele dintre ele au fost forțate să-și reducă activitățile.
O producție mai mică de îngrășăminte nu doar că va majora prețul la îngrășăminte, dar afectează și lanțul de producție alimentară deoarece producția amoniacului și nitrogenului are drept produs secundar dioxidul de carbon (CO2). În industria alimentară dioxidul de carbon este folosit pe scară largă pentru producția de băuturi carbogazoase și pentru împachetarea bunurilor perisabile.
De pildă, CF Industries, un fabricant de produse cu hidrogen și nitrogen, a anunțat la mijlocul lui septembrie că își sistează operațiunile la două dintre fabricile din Marea Britanie, Billingham și Ince, ca urmare a majorării prețurilor la gaze.
Uzina din Billingham produce dioxid de carbon, așa că guvernul Marii Britanii a aranjat un acord cu firma care produce 60% din dioxidul de carbon din Marea Britanie, pentru a se asigura că va continua să producă pentru diverse afaceri și a evita astfel penuria de alimente.
„Majorarea prețurilor la gaz a determinat închiderea fabricilor de îngrășăminte și are implicații multiple, nu doar pentru industrie, dar și pentru fermieri și pentru lanțul de aprovizionare alimentară global”, a spus Deepika Thapliyal de la Independent Commodity Intelligence Services (ICIS) .
„Creșterea prețului la energie, în special la cărbune și gaz natural, au majorat considerabil costurile de producție agricolă. Acestea includ îngrășămintele, care au crescut cu mai bine de 55% de la începutul lui ianuarie, mai mulți producători de îngrășăminte oprindu-și sau reducându-și producția” a afirmat Banca Mondială în buletinul său lunar.
„Dacă prețurile la energie și îngrășăminte nu se stabilizează anul următor, prețul alimentelor va crește considerabil”, a mai afirmat instituția financiară mondială.
Potrivit asociației de profil, Fertilizers Europe, „majorarea gâtuitoare a prețului la gaze” fac ca producția de amoniac și îngrășăminte să devină neprofitabilă.
„Dacă mai ține mult această situație, producția europeană de îngrășăminte se va reduce iar asta va afecta producția agricolă din anul următor”, a mai spus asociația.
Comisia Europeană a prezentat pe 13 octombrie un set de măsuri pentru a combate această escaladare a prețurilor la energie, totuși, în opinia Fertilizers Europe, „ele nu rezolvă criza imediată”.
„Majorarea prețurilor la energie conduce la o producție mai redusă de îngrășăminte, costuri de producție mai mari pentru fermieri și o creștere a prețului la mâncare. Însă industria de îngrășăminte nu este doar despre mâncarea plantelor. Industria noastră este un furnizor esențial pentru AdBlue folosit la mașinile grele, dioxid de carbon pentru industria cărnii și a băuturilor”, a declarat Jacob Hansen, director general la Fertilizers Europe.
China a anunțat deja că a început să reducă sau cel puțin să monitorizeze cu atenție exportul de îngrășăminte, ceea ce va restrânge și mai mult oferta globală și va conduce la o presiune și mai mare pentru majorarea prețului la alimente.
Reducerea fluxului de îngrășăminte îi va afecta și pe fermierii americani. Porumbul, grâul și ovăzul depind de cantitatea de îngrășământ folosită.
Una peste alta, prețurile record la gaz natural vor majora în această iarnă prețul facturilor la energie, în primăvară prețul cărnii, iar la vară prețul combustibilului.
Autor: Tsvetana Paraskova
Traducere de la OilPrice.com realizată de Marius Giurgea.