fbpx

Cine nu e cu noi, e împotriva noastră: Franța vs Prietenii energiilor regenerabile

Franța a devenit noul stat negru al comunității europene verzi. Păcatul său: poziția sa pro-nucleară, prin care a blocat luna trecută noii directive a UE privind energia regenerabilă (RED).

Rezultatul: Franța a fost exclusă de la reuniunea ministerială a UE „Prietenii energiilor regenerabile”.

Franța nu a fost invitată luni, 19 iunie, la o reuniune a țărilor pro-regenerabile

Reuniunea „Prietenii energiilor regenerabile” a avut loc luni dimineață, înaintea unei reuniuni a celor 27 de miniștri ai energiei din UE la Luxemburg.

Miniștrii din 14 țări – Luxemburg, Austria, Spania, Grecia, Malta, Danemarca, Estonia, Portugalia, Țările de Jos, Germania, Letonia, Slovenia, Irlanda și Belgia – au participat alături de Kadri Simson, șefa Comisiei Europene pentru energie.

Cu toate acestea, deși Franța și-a semnalat intenția de a se alătura grupului, nu a primit o invitație la această reuniune, a confirmat un oficial UE pentru Euractiv.

„Pot confirma că Franța a cerut să se alăture grupului nostru Prietenii Energiei Regenerabile la un moment dat”, a declarat diplomatul UE.

„Evident, îi salutăm pe toți cei care susțin cu adevărat energia regenerabilă și iau în serios implementarea energiilor regenerabile”, a continuat diplomatul.

Dar „după întârzierea directivei privind energia regenerabilă, Franța nu a fost invitată la întâlnirea de astăzi”, au adăugat ei.

Franța va participa la următoarea reuniune a grupului de țări „prietenoase cu energia regenerabilă”, a declarat ministrul tranziției energetice, Agnès Pannier-Runacher, la o reuniune a „alianței nucleare”, indicând disponibilitatea Parisului de a îmbrățișa ambele opțiuni.

Franța, susținută de alte state membre pro-nucleare ale UE, a blocat adoptarea noii directive a UE privind energia regenerabilă (RED) luna trecută, din cauza îngrijorărilor că regulile privind hidrogenul regenerabil ar submina producția de hidrogen cu emisii reduse de carbon din energia nucleară.

Acordul privind noua lege a fost deblocat vineri, 16 iunie, după ce Parisul a obținut garanții suplimentare privind energia nucleară, precum și producția de amoniac derivat din hidrogen cu emisii reduse de carbon.

„Blocada Franței asupra RED a fost neglijentă”, având în vedere viteza necesară de lansare a energiei regenerabile, a declarat austriaca Leonore Gewessler, membru cheie al grupului de promovare a energiei regenerabile.

Aceasta a criticat abordarea pe care Franța a adoptat-o, intervenind pentru a bloca legea după ce a fost convenită cu Parlamentul European. Acest lucru a zguduit „fundamentele UE”.

Între timp, ministrul francez Agnès Pannier-Runacher s-a declarat mulțumit de compromisul găsit pentru a rezolva impasul.

„Franța se afla într-o poziție foarte ambițioasă în ceea ce privește energiile regenerabile, dar am vrut ca soluțiile non-fosile să fie recunoscute”, a declarat ea jurnaliștilor cu referire la energia nucleară.

Franța a avut, de asemenea, o problemă specifică în ceea ce privește instalațiile de producție a amoniacului, care necesită investiții masive pentru decarbonizare. „Ne-am concentrat foarte mult pe asigurarea faptului că acele site-uri care investesc mult pentru decarbonizare ar putea avea un cadru legal pe termen lung care să le încurajeze să continue decarbonizarea site-urilor și a producției”, a explicat Pannier-Runacher .

UE-27 a ajuns vineri, 16 iunie, la un compromis care satisface interesele franceze privind energia nucleară, fără a fi necesară redeschiderea negocierilor privind Directiva privind energia din surse regenerabile.

Polonia a cerut o derogare temporară de la regulă după 2025, pentru a reduce volumul de gaze naturale consumate de sectorul energetic și pentru a oferi capacitate de bază ca rezervă pentru a evita penele de curent.

„Vineri, președinția suedeză a făcut practic ceva cu adevărat uimitor, care slăbește politica noastră climatică prin acordarea unei derogări pentru Polonia de la regula de 550 de grame, ceea ce înseamnă redeschiderea posibilității de subvenționare a centralelor electrice pe cărbune”, a explicat ministrul energiei din Luxemburg.

„Cred că avem un bloc mare de țări care vor respinge această propunere a președinției suedeze pentru a încerca să obțină coerență între acest dosar și dosarele noastre climatice”, a declarat el.

Noua directivă a energiei regenerabile ar trebui să fie aprobată în curând și să fie adoptată în legislația UE.

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.