fbpx

Vaccin: Moderna va dezvolta o doză de rapel pentru Omicron, noua variantă a SARS COV 2

Moderna a anunţat vineri că intenţionează să dezvolte o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron a Covid-19, depistată în Africa de Sud şi considerată „îngrijorătoare” de OMS, informează site-urile românești de știri, care citează AFP.

„Moderna va dezvolta rapid un vaccin candidat pentru o doză de rapel specifică variantei Omicron”, a declarat compania americană într-un comunicat.

Acest anunţ se înscrie într-o strategie de lucru care vizează rapelul specific pentru variantele îngrijorătoare, conform Moderna.

„În 2020-2021, acestea au inclus deja doze pentru variantele Delta şi Beta”, a precizat laboratorul, subliniind că a „demonstrat în mai multe rânduri capacitatea de a trece noi candidaţi la stadiul de teste clinice în 60-90 de zile”.

„De la început, am spus că pentru combaterea pandemiei a fost imperativ să fim proactivi la revoluţia virusului”, a afirmat şeful Moderna, Stéphane Bancel, citat în comunicat.

„Mutaţiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare şi de mai multe zile ne mişcăm cât mai repede pentru a realiza strategia cu scopul de a lupta contra acestei variante”, a adăugat el.

Laboratorul german BioNTech, aliat cu Pfizer, a spus că studiază noua variantă şi aşteaptă „cel mai târziu în două săptămâni” primele rezultate ale studiului care vor permite să determine dacă este capabilă să  scape de protecţia vaccinală.

Vor fi necesare „mai multe săptămâni” pentru a înţelege nivelul de trasnmisibilitate şi de virulenţă a noii variante, a subliniat vineri purtătorul de cuvânt al OMS.

Pentru Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA), este „prematur” să prevadă o adaptare a vaccinurilor la varianta Omicron.

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.