fbpx

Măsuri UE pentru a garanta energie sigură și ecologică

De la încălzire la transport, energia este esențială pentru viața de zi cu zi, dar și cea mai mare sursă de emisii de gaze cu efect de seră din UE, reprezentând mai mult de trei sferturi. Pentru a atinge obiectivul ambițios al UE de neutralitate climatică până în 2050 , emisiile trebuie reduse drastic în sectorul energetic. În 2021, gazul și electricitatea au atins prețuri record. UE este foarte dependentă de importurile de energie, mai ales când vine vorba de gaze naturale (90%) și petrol (97%) , făcându-le vulnerabile la perturbări care pot crește prețurile, anunță Parlamentul European, care are și o soluție: o mai bună cooperare și interconexiuni ale rețelelor energetice cu dezvoltarea surselor de energie regenerabilă.

Conexiuni mai bune între țările UE

Conectarea infrastructurii energetice între țările UE poate contribui la asigurarea unei aprovizionări diversificate de energie și la atenuarea mai bună a posibilelor întreruperi. În prezent, UE revizuiește normele privind finanțarea proiectelor transfrontaliere de infrastructură energetică pentru a-și îndeplini obiectivele climatice. La fiecare doi ani, este selectată o listă a proiectelor cheie de infrastructură. Aceste proiecte pot beneficia de autorizații simplificate și de dreptul de a aplica pentru finanțare UE. Membrii Comisiei pentru energie a Parlamentului vor să împiedice UE să finanțeze proiecte de gaze naturale și, în schimb, să direcționeze bani către infrastructura hidrogenului și captarea și stocarea carbonului. Parlamentul va negocia regulile cu Consiliul European.

Hidrogen regenerabil

Când hidrogenul este utilizat ca sursă de energie, nu emite gaze cu efect de seră, ceea ce înseamnă că ar putea ajuta la decarbonizarea sectoarelor în care este greu să scadă emisiile de CO2. Se estimează că hidrogenul ar putea asigura 20-50% din cererea de energie a UE în transport și 5-20% în industrie până în 2050. Cu toate acestea, pentru a fi sustenabil, hidrogenul trebuie produs din energie electrică regenerabilă. Deputații au insistat asupra importanței unei distincții clare între hidrogenul regenerabil și hidrogenul cu emisii scăzute de carbon , precum și pe eliminarea treptată a hidrogenului pe bază de fosile.

Energie regenerabilă offshore

În prezent, vântul este singura sursă de energie regenerabilă offshore utilizată la scară comercială, dar UE analizează alte surse , cum ar fi energia mareelor ​​și valurilor, energia solară plutitoare și algele pentru biocombustibili. Comisia Europeană a propus o strategie a UE pentru a crește dramatic producția de energie electrică din surse regenerabile offshore . Numai capacitatea eoliană offshore ar crește de la 12 GW astăzi la 300 GW până în 2050. Parlamentul își va prezenta poziția mai târziu.


 

About Ioana Popa

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.