fbpx

Au început înscrierile online la Juvenes Translatores, concursul anual de traducere al Comisiei Europene

Începând cu data de 2 septembrie, liceele din toate ţările din UE pot începe să se înscrie online la Juvenes Translatores, concursul anual de traducere al Comisiei Europene,  potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene.

La ediţia de anul acesta, tinerii liceeni vor primi la tradus texte cu tema: „Să pornim pe calea cea bună, către un viitor mai verde”.

Participanţii pot alege să traducă între oricare două dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE (numărul combinaţiilor posibile fiind de 552). La ediţia de anul trecut a concursului, elevii au utilizat 150 de combinaţii diferite.

„Scopul concursului este de a-i inspira pe tineri stârnindu-le interesul faţă de cariera de traducător şi, pe un plan mai general, de a promova învăţarea limbilor străine. Tema este în concordanţă cu una dintre cele mai importante priorităţi politice ale UE, Pactul verde european, care interesează în mod deosebit tânăra generaţie. Pe lângă faptul că va aborda acest subiect interesant, concursul are drept scop să reunească tineri din diferite ţări pasionaţi de limbile străine, pentru a-i încuraja şi a-i ajuta să depăşească barierele dintre oameni şi culturi. Capacitatea de a comunica şi de a se înţelege reciproc, depăşind diferenţele, este esenţială pentru prosperitatea Uniunii Europene”, a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru buget şi administraţie.

Înscrierea pentru şcoli este deschisă până la 20 octombrie 2021 la ora 12:00 (CET), profesorii putând face înscrierea în oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE.

Ulterior, Comisia va invita 705 şcoli la etapa următoare. Numărul şcolilor participante din fiecare ţară va fi egal cu numărul de locuri deţinut de ţara respectivă în Parlamentul European, selecţia şcolilor efectuându-se aleatoriu, cu ajutorul calculatorului.

Şcolile alese vor desemna apoi între doi şi cinci elevi pentru a participa la concurs. Elevii pot avea orice cetăţenie, însă toţi participanţii trebuie să fie născuţi în anul 2004.

Concursul se va desfăşura online, la 25 noiembrie 2021, în toate şcolile participante.

Câştigătorii – câte unul din fiecare ţară – vor fi anunţaţi la începutul lunii februarie 2022.

În cazul în care condiţiile o vor permite, ei vor fi invitaţi să îşi primească premiile în primăvara anului 2022 în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bruxelles. Tot cu această ocazie vor avea posibilitatea de a se întâlni cu traducători profesionişti de la Comisia Europeană şi de a afla mai multe despre această profesie şi despre activitatea din domeniul limbilor străine.

Concursul promovează studiul limbilor străine în şcoli şi le oferă tinerilor posibilitatea de a avea o primă impresie despre ce înseamnă să lucrezi ca traducător. Publicul-ţintă sunt elevii de liceu în vârstă de 17 ani, iar concursul se desfăşoară simultan în toate şcolile selectate din UE.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.