fbpx

Oficialii europeni, opinii divergente cu privire la strategia post-pandemie

Cei mai importanţi decidenţi în materie de politică economică din Uniunea Europeană au exprimat opinii divergente cu privire la modul în care ar trebui gestionată economia după pandemia de Covid-19, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Fabio Panetta, membru în boardul Băncii Centrale Europene, a declarat luni că oficialii monetari ar trebui să păstreze „flexibilitatea neconvenţională” pe care şi-au acordat-o în timpul crizei, menţinând costul creditului la un nivel redus până când cheltuielile guvernamentale vor ajuta la stimularea inflaţiei.

Câteva ore mai târziu, colegii săi Jens Weidmann şi Robert Holzmann au spus că puterile extraordinare acordate BCE sunt doar temporare şi trebuie să înceteze după ce urgenţa se va termina.

Aceste puncte de vedere divergente cu privire la politica monetară se reflectă şi în dezbaterea cu privire la politica fiscală a UE.

Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a spus luni că regulile blocului comunitar privind nivelul datoriei „trebuie să fie realiste, în caz contrar nu vor putea fi aplicate”. Acesta a adăugat că Executivul comunitar va demara, la toamnă, o procedură de revizuire a Pactului de Stabilitate şi Creştere, care impune unele limite pentru finanţele publice ale statelor membre.

Toate aceste opinii divergente vin într-un moment critic în care economia zonei euro dă semne de revenire pe măsură ce cazurile de infecţie scad iar eliminarea restricţiilor permite o redeschidere graduală a afacerilor. Aceste semnale pozitive i-au determinat pe unii comentatori să vorbească despre posibilitatea diminuării sprijinului extraordinar oferit companiilor şi gospodăriilor precum şi cu privire la modul în care va fi redusă povara datoriei publice şi a celei private.

Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank, a spus că în opinia sa există riscuri la adresa inflaţiei şi atât sprijinul monetar cât şi cel fiscal ar trebui reduse după criză, iar programul de achiziţii de obligaţiuni demarat de BCE în timpul pandemiei „trebuie oprit imediat ce situaţia de urgenţă va fi depăşită”, subliniind că în opinia sa 2022 nu merită a fi catalogat drept un „an de criză”.

Fostul preşedinte al BCE şi actualul premier al Italiei, Mario Draghi, a insistat săptămâna trecută că regulile fiscale din zona euro nu pot reveni la situaţia în care erau înaintea pandemiei. În replică, Armin Laschet, candidatul cu cele mai mari şanse pentru a deveni noul cancelar al Germaniei, a spus că politicile de stabilitate trebuie reintroduse când efectele pandemiei asupra economiei globale vor dispărea.

About Raluca Vasiliu

Check Also

GHIDUL NOUA CASĂ 2024 – Toate informațiile esențiale la un click distanță!

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) vine în întâmpinarea potențialilor beneficiari ai …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.