fbpx

Creșterea afacerilor în zona euro, încetinită de Omicron

Creșterea afacerilor în zona euro a încetinit mai mult decât se aștepta în această lună, deoarece restricțiile reînnoite impuse pentru a reduce varianta de coronavirus Omicron au redus redresarea industriei dominante a serviciilor din bloc, a arătat un sondaj al Reuters.

Europa se confruntă cu un al patrulea val de infecții și multe guverne au încurajat cetățenii să stea acasă și să evite contactul social inutil.

Indicele Flash Composite al Managerilor de Achiziții al IHS Markit, un bun indicator al sănătății economice generale, a scăzut la 53,4 în decembrie de la 55,4 în noiembrie, cel mai scăzut nivel din martie și sub 54,0 prezis într-un sondaj Reuters.

Acest număr de titlu a fost târât în ​​jos de PMI pentru servicii, care a scăzut la un minim de opt luni de 53,3 de la 55,9. Deși peste marcajul de 50 care separă creșterea de contracție, a ratat estimarea sondajului Reuters pentru 54,1.

„Reînnoirea scăderii PMI compozit în decembrie sugerează că creșterea a încetinit până la un târâș, deoarece restricțiile mai stricte și precauția crescândă a consumatorilor își afectează activitatea economică, sectorul serviciilor fiind cel mai grav”, a declarat Michael Tran de la Capital Economics.

Creșterea cererii de servicii a scăzut la cel mai scăzut nivel din aprilie – când s-a contractat -, indicele noilor afaceri coborând la 52,6 de la 54,2.

În sectorul privat german, creșterea s-a evaporat pe măsură ce restricțiile au lovit sectorul serviciilor din cea mai mare economie a Europei, au arătat datele anterioare.

Între timp, în Franța – a doua cea mai mare economie a zonei euro și singura altă țară din bloc care a raportat date flash – activitatea sa extins într-un ritm mai lent, o tendință datorată parțial noii variante COVID-19.

În Marea Britanie, în afara blocului valutar, noua variantă a lovit companiile de turism și ospitalitate, ducând creșterea sectorului privat la un minim din 10 luni, a arătat PMI înainte de anunțul de politică al Băncii Angliei care urmează joi.

Decizia Băncii este o chemare strânsă. Investitorii au pariat în mare parte pe o creștere a ratei ratei bancare, cu noul val de coronavirus în plină desfășurare, până când datele de miercuri au arătat că inflația britanică a prețurilor de consum a crescut cu mult mai mult decât se aștepta și a atins un maxim de zece ani în noiembrie.

Fabricile, în general mai puțin afectate de restricțiile legate de coronavirus, au suferit, de asemenea, oarecum, iar PMI-ul de producție a scăzut la un minim de 10 luni de 58,0 de la 58,4 din noiembrie. Un indice de măsurare a ieșirii care se alimentează în PMI compozit a crescut la 53,9 de la 53,8.

Într-un punct mai luminos pentru factorii de decizie de la Banca Centrală Europeană , care se întâlnesc mai târziu joi, presiunile asupra prețurilor s-au diminuat, deși au rămas ridicate. Indicele prețurilor la inputuri a scăzut la 87,0 de la 88,9, iar indicele prețurilor la producție a înregistrat o scădere și mai mare.

„Presiunile asupra prețurilor s-au diminuat în decembrie, deși doar cu prudență. Este un semn prudent al unor presiuni de diminuare provenite din lipsa de aprovizionare, ceea ce confirmă unele dovezi anecdotice, dar este mult prea devreme pentru a concluziona că ceea ce era mai rău a trecut în urmă”, a spus Bert Colijn. la ING.

BCE urmează să reducă la jumătate cantitatea de active pe care le cumpără în fiecare lună începând cu luna aprilie, potrivit unui sondaj al economiștilor Reuters , deși creșterile ratelor dobânzilor sunt probabil la câțiva ani.

Dar, pe măsură ce lansarea vaccinului continuă cu ritm rapid, optimismul cu privire la anul următor sa îmbunătățit. Indicele compozit al producției viitoare a revenit la 66,5 de la 66,1.

„Indicatorii de perspectivă au oferit, de asemenea, o licărire de speranță. Sentimentul pentru anul viitor s-a îmbunătățit marginal în decembrie, în parte din cauza speranțelor de atenuare în continuare a perturbărilor din partea ofertei ca urmare a unor semne încurajatoare în decembrie”, a declarat Ricardo Amaro de la Oxford Economics.

 

Despre Ioana Popa

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.