Alegerile pentru Parlamentul European sunt considerate cel mai mare vot transnațional din lume.
Următoarele alegeri pentru alegerea celor 705 deputați ai Parlamentului European vor avea loc între 6 și 9 iunie 2024.
Datele au fost alese provizoriu de ambasadorii din cele 27 de state membre în cadrul unei întâlniri de miercuri și vor fi oficializate săptămâna viitoare, când miniștrii vor ștampila decizia.
Alegerile au loc la fiecare cinci ani pe o perioadă de patru zile și sunt considerate cel mai mare vot transnațional din lume: peste 400 de milioane de alegători eligibili din diferite naționalități sunt chemați să-și voteze reprezentanții politici în Parlamentul European în același timp.
Reînnoirea parlamentarilor declanșează și schimbări în fruntea Comisiei Europene și a Consiliului European, ceea ce înseamnă că locurile de muncă deținute în prezent de Ursula von der Leyen și Charles Michel vor fi puse în joc.
Von der Leyen încă nu a confirmat dacă intenționează să candideze pentru un al doilea mandat de cinci ani ca președinte al Comisiei Europene, în timp ce lui Michel îi este interzis prin lege să continue la conducerea Consiliului European, deoarece postul este limitat la două mandate consecutive de 2,5 ani fiecare.
Datele de 6-9 iunie au fost alese implicit, deoarece nicio altă opțiune nu a adunat unanimitatea necesară. Portugalia și-a exprimat anterior îngrijorări cu privire la dată, deoarece ziua sa națională este sărbătorită pe 10 iunie și ar putea reduce prezența la vot.
Alegerile precedente, desfășurate în mai 2019, au avut o prezență generală la vot de 50,66%, în creștere cu opt puncte față de votul din 2014.
Reacționând la știri, Parlamentul European Roberta Metsola a postat un videoclip pe contul său de Twitter în care încurajează alegătorii să se înregistreze și „să facă parte din cel mai mare exercițiu democratic din Europa”.
„Uniunea Europeană nu este perfectă. Evoluează continuu. Lumea se schimbă și trebuie să ne schimbăm odată cu ea”, spune Metsola în videoclipul de un minut.
„Avem nevoie de reformă. Nu ne este frică de schimbare. Trebuie să o îmbrățișăm”.
O proiecție timpurie a Europe Elects sugerează că Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta va pierde aproape 20 de locuri, dar va rămâne cea mai mare formație din hemiciclu, cu 163 de europarlamentari, urmat de grupul Socialiștilor și Democraților (S&D), cu 141 de parlamentari.
Invazia Ucrainei de către Rusia, criza costului vieții, aprovizionarea cu energie, schimbările climatice și migrația vor avea un loc proeminent în viitoarea campanie.
Scandalul de corupție care a zguduit Parlamentul European, numit Qatargate, este de asemenea așteptat să planeze peste dezbatere, deși impactul său asupra alegătorilor va fi greu de definit, deoarece atenția mass-media asupra cazului juridic a scăzut considerabil în ultimele luni.