fbpx

Nouă țări europene se întâlnesc pentru a discuta despre creșterea energiei eoliene offshore în Marea Nordului

Nouă lideri europeni se vor întâlni luni la un summit dedicat transformării Mării Nordului în „cel mai mare centru de energie verde din Europa”, prin accelerarea implementării eoliene offshore.

„Obiectivul nostru este clar: construim cea mai mare centrală de energie verde din lume în Marea Nordului”, a declarat prim-ministrul belgian Alexander De Croo, unul dintre participanți, într-o declarație.

„Vom accelera tranziția energetică, ne vom consolida liderul tehnologic și vom oferi milioane de gospodării și întreprinderi europene cu energie fără emisii de carbon”.

Belgia, Germania, Danemarca și Țările de Jos au convenit la Summit-ul Mării Nordului de anul trecut să-și multiplice de patru ori producția de energie electrică pe mare la cel puțin 150 GW până în 2050.

Acest al doilea summit de la Ostende, un oraș de coastă din Belgia, va adăuga la discuții Franța, Irlanda, Luxemburg, Norvegia și Regatul Unit.

Șefii de stat și de guvern vor discuta despre accelerarea dezvoltării energiei eoliene offshore pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.

„Aceste țări au o ambiție comună de a lucra împreună și de a stimula producția eoliană offshore”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care va călători luni la summitul din Belgia.

„Desigur, vântul care este exploatat de turbinele din Marea Nordului va ajuta la alimentarea industriei tehnologice curate din Europa. Va oferi europenilor energie sigură și accesibilă”, a adăugat ea.

Țările de Jos și Regatul Unit au anunțat înaintea summit-ului o nouă interconectare pentru a lega un parc eolian offshore olandez de Regatul Unit, un acord considerat „istoric”.

Într-o declarație a industriei, peste 100 de companii care reprezintă energia eoliană offshore au subliniat înainte de summit că „sunt necesare noi investiții majore în capacitatea de producție a energiei eoliene și în infrastructura de sprijin”.

Ei au spus că politicile actuale sunt insuficiente și că este nevoie de investiții în rețele și porturi.

Europa poate produce în prezent 7 GW de turbine eoliene offshore pe an, potrivit WindEurope, asociația care reprezintă industria eoliană europeană, dar ar trebui să producă 20 GW pe an până în a doua jumătate a deceniului pentru a îndeplini noile obiective ale summit-ului.

„Trebuie să intensificăm masiv lanțurile de aprovizionare cu energie eoliană europeană prin măsuri de politică industrială țintă și instrumente de sprijin adecvate”, a declarat Sven Utermöhlen, președintele WindEurope.

Luna trecută, țările UE și europarlamentarii au convenit să dubleze producția de surse regenerabile până la sfârșitul deceniului.

Ponderea energiei regenerabile în consumul total de energie al UE va trebui să fie de 42,5% până în 2030, cu o suplimentare „aspirațională” de 2,5%, în încercarea de a ajunge la 45%. Noile reguli fac parte din pachetul legislativ Fit for 55 pentru a reduce emisiile UE cu 55% până în 2030.

În 2021, energia regenerabilă a reprezentat 21,8 % din energia consumată în UE, conform Eurostat. Eolianul a reprezentat 37,5% din totalul energiei electrice generate din surse regenerabile.

About Raluca Vasiliu

Check Also

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.