fbpx

Spania și Belgia atrag atenția asupra pachetului de sprijin german

Spania și Belgia au avertizat cu privire la consecințele pe care pachetul uriaș de stimulente fiscale al Germaniei îl poate avea pentru piața unică a UE, asta în timp ce blocul comunitar încearcă să formeze un răspuns corent și unitar la creșterea prețurilor la energie. Anunțul d săptămâna trecută al Germaniei privind pachetul de stimuli fiscali în valoare de 200 de miliarde de euro a determinat mai multe state membre ale Uniunii Europene să tragă un semnal de alarmă legat de concurența neloială care se produce pe piața unică, în momentul în care statele, în special cele cu bugete publice mari, introduc măsuri de sprijin extrem de consistente prin care își ajută companiile aflate în dificultate.

Prim-ministrul spaniol, Pedro Sánchez, a declarat miercurea trecută unui ziar german că piața unică nu trebuie să fie lăsată „să se destrame” și că, deși măsura luată de Germania a fost „justificată”, este important să „păstrăm un echilibru” pentru a asigura o concurență loială în UE.

„Asemenea dezechilibre în cheltuielile fiscale sunt periculoase” și riscă să „degradeze piața unică europeană pentru că fiecare își vede de treaba lui”, a spus, la rândul său, premierul belgian Alexander De Croo, într-un interviu separat. Vorbind cu Frankfurter Allgemeine Zeitung înainte de a se întâlni cu omologul său german Olaf Scholz, Sánchez a declarat că mișcarea Germaniei este de înțeles având în vedere dependența sa de energia rusă.

Totuși, la o conferință de presă comună cu Scholz, care a avut loc miercuri seara, liderul spaniol a spus: „ În același timp, trebuie să avem și la nivel European răspunsuri pentru a apăra ceva foarte important: condițiile de concurență echitabile”.

Sánchez este foarte apropiat de cancelarul german în ceea ce privește alte probleme energetice, inclusiv necesitatea unor legături transfrontaliere de gaz și electricitate. Avertismentele s-au făcut un ecou pentru criticile puternice venite în ultima vreme din partea premierului italian Mario Draghi și a liderului Ungariei Viktor Orbán. Toate aceste lucruri au loc în timp ce Comisia Europeană încearcă să adune țările UE și a le convinge pentru a lua măsuri comune pentru sprijinirea întreprinderilor și a consumatorilor care suferă de prețurile ridicate la energie.

La conferința de presă cu omologul său spaniol, Scholz a apărat politica Germaniei. „Este pur și simplu un alt pachet de sprijin. Spania oferă sprijin de ceva timp, Franța a făcut-o întotdeauna, Olanda tocmai a anunțat un alt program . . . La fel și Marea Britanie”, a spus el. „Este un program pe care am plănuit să-l derulăm timp de trei ani și este adaptat la dimensiunea economiei germane. Fiecare țară o face și fiecare țară o poate face.”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat miercuri Parlamentului European: „Trebuie să protejăm elementele fundamentale ale economiei noastre, în special ale pieței noastre unice”.

Întrebată despre impactul pachetului german asupra pieței unice a UE, Margrethe Vestager, responsabilul UE în domeniul concurenței, a spus că este prea devreme pentru a trage concluzii. „Vom păstra un ochi foarte atent – ​​integritatea pieței unice este absolut esențială”, a declarat ea miercuri pentru Financial Times.

Vestager a spus că Comisia Europeană își propune luna aceasta să prezinte propuneri pentru extinderea cadrului pentru ajutorul de stat având în vedere actuala criză energetică. Intenția este de a accelera cererile statelor membre care doresc să canalizeze fonduri către întreprinderile private. Scopul, a spus ea, ar fi prelungirea regulilor speciale cu încă un an până la sfârșitul anului 2023.

Von der Leyen a vorbit înaintea unui summit informal al UE de la Praga, care va avea loc vineri, în cadrul căruia statele membre vor discuta modalități de a limita creșterile exorbitante ale prețurilor la energie. Un număr tot mai mare de țări au susținut ideea unui plafon la prețurile gazelor, care au un rol proeminent în creșterea costului energiei electrice, având în vedere designul piețelor energetice din UE.

Unii diplomați au detectat un impuls din ce în ce mai mare pentru adoptarea unui model utilizat în Spania și Portugalia în care prețurile gazelor sunt limitate.

Von der Leyen a spus că o astfel de măsură ar fi „un prim pas pe calea unei reforme structurale a pieței de energie electrică”, lucru pe care comisia a promis că îl va aborda la începutul anului viitor.

Un înalt diplomat al UE a spus că plafonarea prețului gazului utilizat pentru electricitate „nu este un model valabil pentru multe sau chiar pentru majoritatea statelor membre”, în timp ce alți diplomați și politicieni se tem că o astfel de mișcare riscă să crească consumul de gaze prin scăderea prețurilor într-un moment în care livrările europene sunt oricum extrem de precare.

Cifrele Comisiei Europene arată că în Spania consumul de gazea crescut cu 10,9% în iunie, după introducerea plafonului de preț, în comparație cu media pe cinci ani, deși guvernul spaniol a spus că acest lucru s-a datorat și unei scăderi a hidroenergiei în timpul verii din cauza secetei.

La rândul său, Franța și-a exprimat sprijinul pentru „modelul iberic”, de care a beneficiat importând energie electrică mai ieftină din Spania. În discursul său însă, Sánchez a vizat Franța pentru că s-a opus ambițiilor Madridului de a construi un nou gazoduct, cunoscut sub numele de MidCat, care urma să treacă munții Pirinei până la vecinul său din nord.

Sánchez a amintit că președintele francez Emmanuel Macron și-a asumat angajamente cu privire la conexiunile electrice în 2018, declarând: „Solicităm guvernului francez să-și îndeplinească acum obligațiile.” Scholz a spus la conferința de presă că „sustin în mod explicit” MidCat, adăugând: „Nu avem impresia că acest proiect a fost exclus”.

Articol de Sam Flemming, Alice Hancock și Barney Jopson pentru Financial Times.

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.