fbpx

Gaze din Marea Neagră pentru România, începând din iunie

Primele gaze din zăcămintele din Marea Neagră ar putea fi extrase începând din vară. Reprezentanții companiei care operează obiectivul energetic estimează că producția de gaze va începe în luna iunie a acestui an.

Lucrările la conducta terestră a proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) au fost finalizate, iar primele gaze din zăcămintele Ana și Doina ar putea să fie extrase începând cu luna iunie a acestui an, au declarat pentru “Dobrogea Live” reprezentanții Black Sea Oil & Gas (BSOG), compania care operează obiectivul energetic.

“Miercuri a avut loc recepția conductei terestre de 4 km, însă mai sunt de parcurs etape până la finalizarea proiectului. Acum se lucrează la forarea celei de a treia sonde (din cinci n.r.) și la finalizarea stației de tratare a gazului, care este cel mai important segment din MGD. Estimăm că producția de gaze va începe în luna iunie”, au spus reprezentanții companiei.

MDG este primul proiect de exploatare de gaze dezvoltat de la zero în apele teritoriale românești în ultimii 30 de ani.

Compania estimează că instalațiile din zăcămintele Ana și Doina au capacitate de producție de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al României.

Proiectul MGD constă în săparea a cinci sonde de producţie, o conductă submarină de 121 km va asigura transportul și o conductă terestră de 4,1 km care va duce gazul la o staţie de tratare amplasată în zona Vadu.

Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz.

Reprezentanții Black Sea Oil & Gas transmit că proiectul nu este afectat de conflictul din Ucraina, deși perimetrele pe care se desfășoară dezvoltarea energetică este poziționată relativ aproape de ape teritoriale cu statut incert în contextul dat.

De asemenea, autoritățile din Energie dau asigurări că nici proiectul de exploatare al celui mai mare zăcământ identificat în apele românești din Marea Neagră, care se află deocamdată doar pe hârtie, nu urmează să aibă de suferit în urma invaziei vecinilor.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, George Sergiu Niculescu, a declarat pentru “Dobrogea Live” că războiul din aproprierea platoului continental român “nu va afecta viitorul proiect din perimetrul Neptun Deep și nu pune în pericol semnarea contractului între Romgaz și Exxon, întrucât acesta vizează chiar eliminarea dependenței față de gazul din Federația Rusă. Cu toate acestea, după semnarea contractului pentru Neptun Deep va fi nevoie de cel puțin patru ani până la începerea exploatării”.

Neptun Deep este cel mai ambițios proiect de exploatare a gazului din Marea Neagră, din care România va deține jumătate odată cu semnarea achiziției părții deținute de Exxon.

 

About Ioana Popa

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.