fbpx

Poate China să salveze economic Rusia?

Sancțiunile fără precedent impuse Rusiei ca urmare a invaziei din Ucraina vor avea cel mai probabil consecințe devastatoare, însă totul depinde de felul în care Rusia va reuși să ocolească sancțiunile sau cel puțin  să le atenueze.

China joacă un rol cheie în toată această dilemă, datorită puterii sale economice și financiare, dar și mulțumită importanței în creștere pe care o are pentru Rusia. Atitudinea Chinei față de atacul din Ucraina rămâne incertă, dacă nu contradictorie. Politicienii chinezi au fost foarte critici față sancțiunile occidentale față de Rusia, învinovățind Occidentul pentru criză. Cu o lună înainte de invazie, pe 4 februarie, președintele Xi și președintele Vladimir Putin au semnat un acord de cooperare, a cărui importanță a fost subliniată de ministrul chinez de externe pe 7 martie.

Rusia s-ar putea confrunta cu și mai multe sancțiuni, inclusiv o interzicere a exporturilor de energie. Ar fi cea mai dăunătoare lovitură pe care ar putea-o primi Moscova, deoarece importurile de energie ale UE din Rusia sunt de patru ori mai mari decât cele ale Chinei.

Până acum au fost luate două tipuri de sancțiuni:

În primul rând, guvernul german a oprit procesul de autorizare a Nord Stream 2, iar Statele Unite au impus sancțiuni operatorului gazoductului.

În al doilea rând, exportul de semiconductori spre Rusia a fost interzis, ceea ce s-a extins și la alți exportatori importanți precum Coreea de Sud și Taiwan. Semiconductorii sunt o materie primă vitală pentru industria rusească high-tech, inclusiv pentru echipament militar, o sursă cheie pentru veniturile din export ale Rusiei, după petrol și gaz. Pe lângă valoarea lor militară, exporturile de echipament militar au contribuit la crearea unor relații strategice de succes cu țări ca India, ceea ce explică decizia Indiei de a se abține în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Rusiei i s-a limitat capacitatea de a tranzacționa în dolari, euro, lire sterline și yeni, iar o seamă de bănci au fost expulzate din SWIFT. Iran a suferit sancțiuni asemănătoare, dar nu se pot compara din cauza legăturilor mult mai profunde pe care le au instituțiile financiare ruse cu restul lumii. Poate cea mai neașteptată măsură este înghețarea activelor Băncii Rusiei, ca și cele ale fondului suveran rus și ale Ministerului de Finanțe.

Cum se poate Rusia baza pe China?

Din punct de vedere politic, răspunsul Chinei reprezintă o combinație de neutralitate oficială și acuze la adresa Occidentului pentru a fi provocat acest conflict prin lărgirea NATO. Din punct de vedere economic, China a fost până acum pragmatică. Băncile chineze au primit instrucțiuni să adopte sancțiunile occidentale. Dar China a anunțat că își va suspenda cotele la importurile de cereale din Rusia, care funcționau din motive sanitare. Așadar, China este gata să ajute Rusia, fără să riște un conflict legal cu Occidentul. Legăturile comerciale mai strânse cu China dimpreună cu sancțiunile occidentale vor împinge Rusia să accepte yuanul chinez ca modalitate de plată. Rusia se poate folosi de acest comerț cu China pentru a ocoli sancțiunile occidentale doar dacă va accepta o prezență mai puternică a monedei chineze în economia rusă.

Dependența economică și financiară de China va fi influențată de nevoile Rusiei. Câtă vreme UE continuă să importe gaz din Rusia la prețuri mari, Rusia  se poate baza pe valută forte pentru importuri. Așa că pe interval scurt, Rusia ar trebui să fie capabilă să supraviețuiască câtă vreme veniturile acoperă importurile și serviciul datoriei externe. Asta înseamnă că Rusia nu trebuie să sară în brațele Chinei. Totuși, interzicerea de către SUA a importurilor de petrol din Rusia și o producție mai mare de petrol pe piața globală, ar însemna un șoc mult mai puternic pentru economia Rusiei.

Pentru China, acordul economic cu Rusia este foarte valoros. Include două proiecte de gazoducte dinspre Rusia spre China. Dar vor trece ani buni până când Rusia se va putea baza pe China pentru a absorbi producția sa de gaz.

Interzicerea exporturilor de semiconductori spre Rusia nu poate fi atenuată de China. Companiile chineze de semiconductori se află pe lista de sancțiuni a SUA. În al doilea rând, semiconductorii chinezi nu sunt suficient de sofisticați pentru a ajuta companiile hi-tech rusești.

Sistemele de plăți

Pentru a ocoli sistemele financiare, sistemul de plăți internaționale chinez (CIPS) ar putea fi de folos. La prima vedere, ar putea oferi băncilor ruse o platformă pentru a face tranzacții fără ajutorul Occidentului. În realitate nu este de un ajutor imediat.

În primul rând, CIPS folosește SWIFT ca sistem de mesaje fără să existe un substitut imediat pentru acesta. În al doilea rând, SWIFT are 11.000 de membri din 200 de țări și procesează 42 de milioane de tranzacții zilnice, în timp ce CIPS are 1000 de membri în 100 de țări. În al treilea rând, CIPS nu are nici lichiditatea, nici numărul de membri necesari pentru a se putea compara cu SWIFT.  Volumul plăților efectuate prin CIPS a crescut rapid din septembrie 2020, dar se rezumă încă la 13.000 de tranzacții, spre deosebire de 240.000 câte sunt în SWIFT.

China se poate folosi de forța sa economică pentru a stimula CIPS, făcându-l mai lichid și mai relevant, dar cu toate acestea Rusia trebuie să accepte moneda chinezească în tranzacțiile sale comerciale, inclusiv pentru exporturi.

Lipsa de acces la valută forte

Rusia trebuie să găsească, de asemenea, o soluție la înghețarea rezervelor sale valutare. Jumătate din rezerva de 643 de miliarde de dolari se găsește în euro și dolari, iar aproape trei pătrimi sunt investiții localizate în țări care au impus sancțiuni Rusiei. O cincime din rezerve sunt în aur care se găsește fizic în Rusia. Totuși, Rusia deține echivalentul a 90 de miliarde de dolari în depozite de yuani, care pot fi folosiți pentru importuri din China. Totuși, nonconvertibilitatea monedei chineze înseamnă că Banca Rusiei nu poate converti rezervele sale de yuani în valută forte. Banca Rusiei deține echivalentul a 24 de miliarde de dolari în drepturi speciale de retragere de la FMI. E greu de găsit vreo altă bancă centrală, alta decât cea a Chinei, care poate ajuta Banca Rusiei să convertească drepturile sale de retragere în lichidități.  Banca centrală a Chinei cel mai probabil va ezita să facă asta deoarece s-ar putea interpreta ca o încălcare a sancțiunilor. Așa că Banca Rusiei s-ar putea să fie nevoită să se concentreze pe rezerve denomanite în yuani pentru zilele grele din viitor.

Concluzie

Rusia încă nu are nevoie de ajutorul Chinei. Totuși, dacă Occidentul va mări presiune pentru a bloca exporturile de energie rusești, Moscova va suferi chiar și cu ajutorul chinez. Chinei îi lipsește capacitatea de a oferi sprijin imediat. Rusiei îi lipsesc gazoductele pentru a redirecționa exporturile de gaz dinspre vest către est. Infrastructura financiară a Chinei nu este suficient de dezvoltată: CIPS depinde de SWIFT și nu e suficient de lichid. Moneda digitală chineză nu are suficientă relevanță, iar Rusia nu a adoptat-o.

China ar putea ajuta Rusia prin convertirea rezervelor rusești de yuani în valută forte. Dar problemele de reputație ar fi enorme. China ar putea să sprijine economia Rusiei mai târziu pe măsură ce se construiesc noi gazoducte, iar CIPS devine o alternativă credibilă. E un scenariu mai atractiv pentru China decât pentru Rusia. China și-ar consolida siguranța energetică devenind cel mai mare importator, dacă nu singurul, de petrol și gaz. În al doilea rând, progresul în internaționalizarea yuanului s-ar accelera fără să se renunțe la controlul capitalului. China are un interes economic de a sprijini Rusia. Pentru Rusia însă o dependență de economia și sistemul financiar chinez ar trebui evitată. Ar fi ceva nu foarte dezirabil pentru Rusia ca drept rezultat al războiului din Ucraina să ajungă la mâna Chinei.

Articol de Alicia Garcia Herrero pentru Bruegel.org

About Marius Giurgea

Check Also

Dezastrul zonei euro. Între stagnare și stagflație

Economia zonei euro este mai mult decât slabă. Este într-o contracție profundă, iar datele sunt …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.