fbpx
garbage near forest

Bacterii periculoase găsite în deșeuri de plastic pe litoralul leton și lituanian

Un grup de oameni de știință letoni și lituanieni cercetează plaja din Palanga, studiind acumularea de plastic. Ei participă la un proiect european numit ESMIC, care cartografiază, analizează și oferă date și metodologie pentru a face față acestei poluări. Prima lor concluzie este că algele acționează ca un magnet pentru materiale plastice.

Pentru a cartografia zonele poluate cu plastic, oamenii de știință folosesc mai multe tehnici, inclusiv imagistica cu drone. Aceste date sunt apoi comparate cu imaginile din satelit. Așa determină care zone sunt cele mai afectate și volumul de alge și plastic care ar putea ajuta municipalitățile.

Lituania și Letonia acumulează mai multe alge marine (alge) și plastic decât alte țări din Marea Baltică din cauza locației lor geografice – sunt situate pe partea de est a acestei mări relativ închise – și a vântului puternic.

Pentru acest proiect au fost bugetați 449.574 de euro, din care 85% au fost finanțați prin Politica Europeană de Coeziune, iar restul de 15% au fost realizate de partenerii de proiect participanți: Universitatea Klaipėda; Institutul Leton de Ecologie Acvatică; Agenția Universității Daugavpils; Parcul științific și tehnologic Klaipėda; Fundația pentru Educație pentru Mediu.

În laboratoarele Universității Klaipeda, oamenii de știință completează studiul analizând mostre de materiale plastice și microplastice prezente în alge și apă. Ei caută vibrio, un tip de bacterie care poate fi periculoasă pentru oameni, mai ales pe această coastă, numită și Coasta de Chihlimbar. Analizele lor au sugerat că vibrio-ul este prezent în 67% din cazuri.

„Din cauza schimbărilor climatice, poluarea cu vibrio crește în regiunea Mării Baltice, iar plasticul este una dintre modalitățile prin care aceste bacterii ar putea fi transportate. Iar oamenii caută aceste alge pentru chihlimbar. Și astfel pot fi expuși la bacterii potențial patogene”, descrie Marija Kataržytė, om de știință principal și microbiolog.

De fiecare dată când oamenii de știință își colectează probele, le arată trecătorilor ce se găsesc pe plajă. Această activitate de informare a colectat acum 736 de bucăți de gunoi găsite pe 100 de metri de plajă. Aceasta este de 36 de ori limita considerată a fi un „nivel suficient de precauție” în Europa.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.