fbpx

Europa: Prețurile emisiilor de carbon, la nivel record. Aproape 100 euro/tonă

Costul unei tone de CO2 în cadrul Sistemului de tranzacționare a certificatelor de emisii al UE a atins un nivel maxim zilnic de puțin sub 95 euro, iar piața se pregătește pentru posibilitatea de a depăși pragul de euro, transmite site-ul balkanenergynews.com.

Gazele naturale continuă să fie atât de scumpe în Europa încât alimentează cererea de cărbune pentru încălzire, producerea de energie și alte scopuri, chiar dacă costurile emisiilor de la arderea combustibilului fosil solid sunt mult mai mari. Vântul slab și anularea unei licitații pentru permise de CO2 la Bursa Europeană de Energie la 1 februarie din cauza unei defecțiuni tehnice au contribuit la creșterea prețurilor pentru certificatele de emisie la 94,91 euro pe piața ICE Endex.

Contractul futures care expiră în decembrie s-a încheiat săptămâna trecută la un nivel record de 94,21 euro pe tonă de dioxid de carbon echivalent, deoarece problema a înăsprit oferta de cote în cadrul Sistemului de comercializare a certificatelor de emisii al Uniunii Europene (EU ETS).

Comercianții sunt concentrați pe deficitul de gaz din Rusia și pe acumularea forțelor sale militare la granițele Ucrainei. În același timp, Statele Unite trimit 3.000 de militari în alte țări est-europene, adăugând tensiunea care afectează deja piața gazelor.

Analiștii pariază în mare parte pe o nouă creștere spre pragul psihologic de 100 euro. Costul autorizațiilor a depășit pentru prima dată 80 euro, în urmă cu doar două luni, comparativ cu doar 32,94 euro pe tonă, la sfârșitul anului 2020. Prețul certificatelor de carbon britanice s-a încheiat tot săptămâna trecută la un record, 85,78 lire pe tonă.

Cifra de afaceri globală a permiselor de carbon a crescut de peste 2,5 ori în 2021.

Furnizorul de date financiare Refinitiv a declarat la începutul acestei săptămâni că piața de comercializare a emisiilor a crescut cu 164% anul trecut, până la un record de 760 de miliarde de euro la scară globală.

EU ETS a reprezentat 683 de miliarde EUR, iar piața nord-americană a avansat cu doar 6%, până la echivalentul a 49 de miliarde EUR. China are, de asemenea, un sistem de comercializare a emisiilor.

About Raluca Vasiliu

Check Also

Flag of Greece waving at pole at Santorino, Greece

Parlamentul grec a adoptat bugetul guvernului pentru 2024

Parlamentul grec a aprobat bugetul guvernului pentru 2024, primul din 14 ani cu datoria Greciei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.