fbpx

Eva Kaili este ținută în spatele gratiilor ca „trofeu” al procurorului

Eva Kaili, europarlamentarul grec aflat în centrul scandalului de corupție care a cuprins Parlamentul European, nu va mărturisi pentru a ieși din închisoare, a spus avocatul ei, insistând asupra nevinovăției ei și acuzând autoritățile belgiene că o țin după gratii ca „ trofeu.”

„Este timpul ca doamna Kaili să fie eliberată și ca prezumția ei de nevinovăție să fie respectată”, a declarat Sven Mary pentru Euronews într-un interviu exclusiv.

„Nu mai există niciun motiv pentru a o ține pe doamna Kaili în închisoare”, a susținut el.

Kaili se află în arest preventiv în închisoarea Haren, situată la periferia Bruxelles-ului, de la arestarea ei din 9 decembrie. Se pare că a fost prinsă în flagrant și i-a fost ridicată imediat imunitatea parlamentară.

Parlamentarul în vârstă de 44 de ani a fost apoi acuzat de participare la o organizație criminală, corupție și spălare de bani.

Arestarea ei a generat unde de șoc în Bruxelles și a scos la iveală o anchetă extinsă privind o schemă de bani pentru favoruri care a implicat „sume mari de bani” plătite de Qatar și Maroc pentru a influența elaborarea politicilor europene.

Ambele țări neagă orice faptă greșită.

Ulterior, Kaili a fost înlăturată din funcția ei de vicepreședinți ai Parlamentului European, iar calitatea de membru al partidului i-a fost suspendată.

„Cazurile precum cel al doamnei Kaili sunt considerate ca un trofeu sau un simbol și sunt prezentate ca Cupa Mondială”, a susținut avocatul ei.

„Doamna Kaili este ridicată ca simbol pentru a spune: „Chiar dacă dețineți funcții înalte, veți rămâne în închisoare”. Și aceasta este făcută special pentru a le spune celorlalți parlamentari: „Nu faceți corupție pentru că veți intra mult la închisoare”.

În cadrul anchetei în curs, cinci persoane au fost arestate și rămân acuzate penal de autoritățile belgiene: Eva Kaili, partenerul ei de familie Francesco Giorgi, fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri, directorul ONG-ului Niccolò Figà-Talamanca și europarlamentarul belgian Marc Tarabella.

Toți au fost sau vor fi eliberați din închisoare – cu excepția lui Kaili.

„Nu mai înțeleg astăzi motivul arestării preventive, mai ales când două persoane sunt eliberate: Panzeri, șeful organizației criminale, și brațul său drept, Francesco Giorgi. Aceste două persoane au mărturisit că au săvârșit infracțiuni de corupție”. spuse Mary.

„Această detenție preventivă este un mijloc de presiune pentru a extrage mărturisiri. Și spun acest lucru clar: nu va exista nicio mărturisire din partea doamnei Kaili. Nu va exista, deoarece nu a fost comisă nicio faptă din partea ei”.

Parchetul Federal Belgian a refuzat să comenteze acuzațiile avocatului.

„Vom clarifica punctul nostru în instanță”, a spus un purtător de cuvânt.

Despre Raluca Vasiliu

Verificați și

high angel photography of football stadium

Discuțiile împotriva spălării banilor se prăbușesc pe fondul divergențelor din fotbal

Legiuitorii au convenit asupra formei unei noi agenții de spălare a banilor, dar nu asupra …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.